Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Správa mestskej zelene v Košiciach vysadila vlani vyše 570 stromov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najviac stromov pripadlo na mestské časti Sever (136) a Západ (122). Na Sídlisku Ťahanovce sa obnovovali a prepájali živé ploty naprieč celým sídliskom, vďaka čomu tam pribudlo 3266 krov.

Košice 21. marca (TASR) - Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach vysadila vlani v uliciach mesta 573 stromov a 9598 kríkov. Najpočetnejším vysádzaným druhom bola lipa, v početnosti ju nasledovali populárne sakury, ale pribudli aj netradičné druhy drevín, ako ginko, ľaliovník a korkovník. Informoval o tom hovorca SMsZ Peter Sasák.

"Nové stromy sa v meste vysadia aj počas pripravovanej jarnej výsadby, ktorá sa naplno rozbehne v najbližších dňoch," uviedol. Pribudne tak 338 stromov a 612 kríkov. Najviac stromov, celkovo 68, počas jarnej výsadby obohatí mestskú časť Západ. Medzi lokality s najvyššími počtami vysadených stromov sa zaradí verejný cintorín, Fábryho ulica v časti Dargovských hrdinov, Hronská ulica na Západe, Jakobyho v Starom Meste a Watsonova na Severe. Nové stromy pribudnú vo viac ako 50 lokalitách.

Vlani SMsZ vysadila spolu 512 listnatých drevín, ktoré doplnilo 61 ihličnanov. Najviac stromov pripadlo na mestské časti Sever (136) a Západ (122). Na Sídlisku Ťahanovce sa obnovovali a prepájali živé ploty naprieč celým sídliskom, vďaka čomu tam pribudlo 3266 krov.

Riaditeľka SMsZ Marta Popríková zdôrazňuje dôležitosť výsadby pre zlepšenie kvality ovzdušia a vytvorenie príjemného prostredia pre obyvateľov. "Každý nový strom a krík zlepšuje kvalitu života v meste a pomáha v boji proti klimatickej zmene, ochladzuje svoje prostredie, znižuje hluk aj prašnosť. Sme radi, že môžeme prispieť k vytváraniu lepšieho a zdravšieho mesta na život výsadbou nenahraditeľnej kostrovej zelene," konštatovala.