Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Správa TANAP-u plánuje koncepčne obnoviť turistickú infraštruktúru

Na snímke pohľad na tatranský štít Kriváň, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Plánujeme dokonca zjednotiť infraštruktúru v rámci celých Tatier, napríklad aj s poľskou stranou, dodal námestník Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Vysoké Tatry 10. augusta (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) plánuje masívne a koncepčne rekonštruovať turistickú infraštruktúru. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vypísalo výzvu z Integrovaného regionálneho operačného programu za sedem miliónov eur na prípravu projektov, ktoré zlepšia podmienky na ekoturizmus v národných parkoch.

"Pri príprave reformy národných parkov sme aj s podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou (Za ľudí) hovorili o tom, čo by sme potrebovali. V tomto prípade sa budeme uchádzať o zdroje na projektové dokumentácie, predovšetkým na rekonštrukciu turistickej infraštruktúry. Cieľom je, aby sa návštevník v národnom parku cítil dobre, bol v bezpečí a dostal maximum informácií," uviedol pre TASR riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Remišová na sociálnej sieti uviedla, že predprojektová príprava financovaná z eurofondov ešte v rámci dobiehajúceho programového obdobia je základným predpokladom na rýchlejšie čerpanie nových eurofondov. "Keď budeme mať pripravené kvalitné projekty, budú sa môcť začať ihneď financovať z nových výziev. Po novele zákona, vďaka ktorej má ochrana prírody v národných parkoch absolútnu prednosť pred ťažbou dreva, sme sa posunuli ďalej," upozornila.

Správa TANAP-u chce následne v ďalších výzvach financie získať na konkrétne projekty obnovy návštevníckych centier, náučných a turistických chodníkov, či terénnych staníc určených na vzdelávanie, prípadne príležitostné prenocovanie návštevníkov. Súčasťou projektov budú aj nové prístrešky, smerovníky, značenie trás, informačné panely a podobne, ochranári chcú pre návštevníka vytvoriť jednotný a zrozumiteľný systém platný v celom národnom parku. "Plánujeme dokonca zjednotiť infraštruktúru v rámci celých Tatier, napríklad aj s poľskou stranou," dodal námestník Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Dušan Hein


Najproblémovejšie lokality sú podľa neho najmä vysokohorské sedlá - Sedielko, Priečne sedlo a Prielom, kadiaľ prechádza veľa turistov, chodníky sú v zlom stave a je nutné chrániť tam aj vzácne biotopy. "Naším cieľom je, aby tam ľudia nešliapali po vegetácii a chodili v koridore chodníka, no zároveň, aby boli v bezpečí. Jedno s druhým súvisí, chceme ochrániť aj turistov, aj vzácne rastliny a živočíchy," upozornil Celer.

Prípravné práce na projekty budú podľa Majka prebiehať na budúci rok, následne bude mať Správa TANAP-u päť rokov na to, aby ich zrealizovala. "Jedným z najväčších projektov je vybudovanie nového infocentra v Tatranskej Polianke. Tam už viac ako desať rokov vlastníme pozemok, aj v územnom pláne je to pripravené na administratívnu budovu," konkretizoval riaditeľ.

V tejto súvislosti myslí Správa TANAP-u aj na chýbajúce verejné toalety v národnom parku. Aktuálny stav je podľa Majka katastrofálny a od vzniku najstaršieho národného parku sa nijako neriešil. "Je to pre nás veľké bremeno, veľká zodpovednosť a pevne verím, že spolu s príslušnými samosprávami poskytneme turistom to, čo treba. Začať musíme na miestach, kde návštevníci parkujú autá a následne riešiť toalety na turistických chodníkoch," skonštatoval riaditeľ. Ochranári majú ambíciu realizovať ich ekologickou a udržateľnou formou, v tomto smere sa chcú inšpirovať napríklad Francúzmi či poľskými kolegami. "Budeme hľadať systém, ktorý dokážeme personálne aj finančne zabezpečiť. Všade v zahraničí je to však spojené aj s príspevkom od návštevníka," uzatvára Majko.