Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Správca bytovky vo Valaskej nútil ľudí k testovaniu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdôrazňoval, že ak sa obyvatelia bytovky nepreukážu platným certifikátom, bude sa to považovať za hrubé porušenie zmluvy s okamžitým ukončením nájomného vzťahu.

Valaská 30. októbra (TASR) – Správca a zároveň vlastník niekoľkých bytov na Hronskej ulici 18 vo Valaskej v Breznianskom okrese zverejnil 28. októbra oznam na bytovom dome, ktorým nájomníkom a vlastníkom bytov oznamuje, že sú povinní zúčastniť sa na víkendovom testovaní na ochorenie COVID-19. Certifikát o absolvovaní testovania majú bezodkladne predložiť na kontrolu, inak im údajne ukončia nájomný vzťah. Hoci si ľudia diskutujúci na sociálnej sieti mysleli, že ide o hoax, ukázalo sa, že nie. Správca bytového domu sa v piatok za "nevhodnú formuláciu" ospravedlnil.

Oznam opatrený pečiatkou spoločnosti HVH správa domov vyvolal stovky búrlivých komentárov na sociálnej sieti vrátane odporúčania podať trestné oznámenie na políciu, lebo žiadať niečo také, je nezákonné. Okrem iného oznam zdôrazňoval, že ak sa obyvatelia bytovky nepreukážu platným certifikátom alebo dokumentom o vykonaní PCR testu, "bude sa to považovať za hrubé porušenie zmluvy s okamžitým ukončením nájomného vzťahu,".

"Oznam mal poslúžiť na motivovanie a edukovanie obyvateľov bytovky, aby využili možnosť otestovať sa. Za nevhodnú formuláciu sa ospravedlňujem verejnosti i vlastníkom a nájomníkom bytov. Zároveň si dovoľujem pripomenúť, keďže som správca a vlastník niekoľkých bytov v tejto bytovke, že mám právo na ochranu svojho zdravia, čo sa zo strany vlastníkov a nájomníkov opakovane porušuje," konštatoval pre médiá správca Zdenko Haring, niekdajší hlavný kontrolór mesta Banská Bystrica, ktorý je podpísaný pod oznamom.

"Na základe posledných skúseností z uvedeného bytového domu, v ktorom býva prevažne 'zraniteľná skupina' obyvateľov, som pri opakovaných pracovných návštevách zistil, že porušujú nariadenie vlády o zákaze vychádzania a miestna komunita nedodržuje pravidlo o dvojmetrových odstupoch či nosení rúšok. Pri upozorňovaní sa mi dostalo často posmechu so slovami 'ja rúško nosiť nemusím' alebo 'aj tak sa testovať nepôjdem'," zdôraznil Haring.