Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Regióny

Správca zálohovania prednášal študentom TUZVO o poznatkoch z praxe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Správca zálohového systému je nezisková organizácia, ktorá vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku.

Zvolen 8. novembra (TASR) - Priblížiť problematiku zálohovania a nakladania s jednorazovými obalmi bolo cieľom prednášky riaditeľa Správcu zálohového systému Mariána Áča, smerovanej k poslucháčom Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene. Poznatky z tejto oblasti môžu byť pre viacerých absolventov dôležité v praxi.

"Prednáška bola zaujímavá najmä pre študentov odboru forenznej a kriminalistickej environmentalistiky, ktorí sú vzdelávaní práve v oblasti hodnotenia a analýz udalostí, ktoré vedú k poškodzovaniu životného prostredia," povedala TASR vedúca Katedry environmentálneho inžinierstva na Fakulte ekológie a environmentalistiky TUZVO Dagmar Samešová.

"Študenti mali navyše možnosť počuť príklady z praxe od ľudí, ktorí manažujú systémy zálohovania, a týmto sa možno priblížiť aj k svojmu budúcemu povolaniu," dodala.

O odbor je podľa nej veľký záujem a absolventi po skončení štúdia nemajú problém uplatniť sa v praxi. "Absolventi nachádzajú uplatnenie napríklad aj ako spolupracovníci polície pri vyšetrovaní kriminálnych činov v oblasti životného prostredia," doplnila.

Podľa Áča je TUZVO prvou slovenskou vysokou školou, kde nadviazali spoluprácu formou prednášok. "Podobnú prednášku budeme mať už na budúci týždeň aj na univerzite v Nitre," dodal. Spolupracovať chcú aj s ďalšími školami všetkých typov na Slovensku.

Správca zálohového systému je nezisková organizácia, ktorá vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku.