Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Sprievod pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru

Na snímke fašiangový sprievod počas podujatia Už sa fašiang kráti v Múzeu slovenskej dediny v Martine dňa 24. februára 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Sprievod začne o 13. hodine v stanici Skanzen a pôjde naprieč múzeom až k pódiu pri krčme.

Čadca 14. februára (TASR) – Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.

Podľa hovorkyne Kysuckého múzea Miroslavy Jančulovej sa sprievod začne o 13. hodine v stanici Skanzen a pôjde naprieč múzeom až k pódiu pri krčme. "Tu vyvrcholí tradičným pochovaním basy. Pravú fašiangovú náladu zabezpečí folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice. Skanzen bude pre verejnosť otvorený od 11.00 do 16.00 h," uviedla.

Doplnila, že predkovia si na bujaré fašiangové zábavy veľmi potrpeli a veselili sa bohatí i chudobní, páni aj sluhovia, majstri či tovariši. "Preto uvítame, ak na podujatie prídu ľudia aj v maskách. Vzhľadom na vývoj pandémie sa môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch. Preto prosíme návštevníkov, aby sledovali nariadenia aj našu webstránku," dodala Jančulová.