Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

SPU pripravuje rekonštrukciu bývalej Mechanizačnej dielne

Na archívnej snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Architektonickú štúdiu rekonštrukcie bývalej Mechanizačnej dielne vypracoval architekt Marek Šumichrast, ktorý je úspešným absolventom krajinného inžinierstva FZKI.

Nitra 4. mája (TASR) - Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravuje rekonštrukciu bývalej Mechanizačnej dielne. Objekt sa nachádza v areáli univerzity a je súčasťou pavilónu botanickej záhrady. „Fakulta si dala spracovať štúdiu na rekonštrukciu bývalej Mechanizačnej dielne a snaží sa získať prostriedky na realizáciu tohto riešenia,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Budova bola doteraz využívaná Katedrou zeleninárstva a Katedrou ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI SPU v Nitre. Architektonickú štúdiu rekonštrukcie bývalej Mechanizačnej dielne vypracoval architekt Marek Šumichrast, ktorý je úspešným absolventom krajinného inžinierstva FZKI. „Navrhnuté architektonické riešenie vychádza z definovaného zámeru, ktorý je zhmotnený do trojpodlažnej stavby existujúcej haly hmotovo a materiálovo odlíšenými poschodiami, ktoré pripomínajú kontajnery,“ uviedla Chosraviová.

Všetky podlažia by mali byť komunikačne spojené osobným výťahom. Vizuálna komunikácia medzi podlažiami bude možná vďaka nie plnému zastavovaniu pôdorysnej plochy podlaží, čo prispeje k atraktivite priestorov a k prepojeniu študentov s praktickou výučbou a výskumnou činnosťou.