Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

SPU pripravuje univerzitnú škôlku pre deti zamestnancov a študentov

Na archívnej snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Materská škola bude podľa hovorkyne napĺňať filozofiu zelenej univerzity, a to z pohľadu zamerania na zdravú výživu a ekológiu.

Nitra 26. októbra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre plánuje zriadiť vlastnú materskú školu pre deti zamestnancov a študentov univerzity. Univerzitná materská škôlka Klások by mala vzniknúť k začiatku budúceho školského roka 2021/2022 v priestoroch existujúcej škôlky na Hospodárskej ulici v Nitre, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Budova s pozemkami, kde v súčasnosti už pôsobí materská škola, je vo vlastníctve univerzity. Súčasným prevádzkovateľom zariadenia je mesto Nitra. „Vedenie univerzity vyjadrilo vedeniu mesta svoj zámer, formou zmeny zriaďovateľa prevádzkovať materskú školu v týchto priestoroch v intenciách univerzitnej materskej školy,“ potvrdila Chosraviová.

V materskej škole je v súčasností umiestnených 32 detí, pričom viac ako štvrtinu z nich tvoria deti zamestnancov univerzity. Podľa slov hovorkyne patrí SPU medzi najväčších zamestnávateľov v Nitre a mnohým jej zamestnancom a študentom sa dlhodobo nedarí umiestniť deti do materských škôl v meste. Z tohto dôvodu vznikol zámer SPU prevádzkovať univerzitnú materskú školu Klások pre deti študentov a zamestnancov.

Z pohľadu financovania materskej školy, budú prevažnú časť príjmov tvoriť príspevky na výchovu a vzdelávanie pre materskú školu, tzv. normatív na dieťa, a mesačné platby zákonných zástupcov. Kapacita škôlky je v súčasnosti povolená Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Nitra do 32 detí v dvoch triedach, čomu zodpovedá počet pedagogických a nepedagogických zamestnancov. „Materská škola bude napĺňať filozofiu zelenej univerzity, a to z pohľadu zamerania na zdravú výživu a ekológiu,“ skonštatovala Chosraviová.