Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

SPU získala grant na zlepšenie stavu mokrade Klátovské rameno

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Remiáš

Realizátori projektu chcú docieliť zmiernenie negatívnych dosahov zmeny klímy na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov.

Nitra 29. novembra (TASR) - Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre v spolupráci s partnermi získala grant na obnovu znehodnotených ekosystémov mokradí. Projekt Zlepšenie stavu mokrade národnej prírodnej rezervácie Klátovské rameno je financovaný z nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Výška celkových oprávnených výdavkov projektu je 936.657 eur, z čoho projektový grant je vo výške 888.503 eur, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Partnermi projektu sú Slovenský vodohospodársky podnik, Slovenská technická univerzita, stavebná fakulta a občianske združenie Zelené dedičstvo – Zöld örökség. Hlavným cieľom je obnoviť a posilniť schopnosť znehodnotených ekosystémov mokradí prispôsobiť sa zmene klímy a zabezpečiť udržateľné plnenie ich ekosystémových služieb. Realizátori projektu chcú docieliť zmiernenie negatívnych dosahov zmeny klímy na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov.

Klátovské rameno je národná prírodná rezervácia s mimoriadne čistou vodou a výskytom vzácnych rastlín a živočíchov. Postupom času sa zmenil prítok z Malého Dunaja a pôvodné lesy s výskytom topoľov, vŕb a jelší sa menia náletmi nepôvodných či inváznych drevín. Samotné vody v ramene sú zanášané a voda stráca cirkuláciu, znížili sa aj podzemné vývery vody. Rameno potrebuje revitalizáciu kontrolovanú Štátnou ochranou prírody SR na zachovanie podmienok pôvodného stavu územia prírodnej rezervácie. Zásahy budú riešiť prúdenie vody, hĺbku vody, stav biotopov a vytvorenie podmienok pre fungovanie ochrancov prírody.