Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dátum spustenia integrovaného dopravného systému nie je stanovený

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Spustenie bolo naplánované na 1. marca. K oddialeniu došlo z technických príčin a na odstránení nedostatkov sa odvtedy intenzívne pracuje.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Bratislavská integrovaná doprava (BID) a zmluvní dopravcovia nestanovili ešte nový termín spustenia prvej etapy Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Stále prebieha testovanie informačných aplikácií kartových systémov u dopravcu. O možnom termíne spustenia bude BID verejnosť vopred informovať. Pre TASR to dnes uviedla Margaréta Gačková zo spoločnosti BID.

Ako dodala, oddialenie spustenia I. etapy integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja, ktoré bolo pôvodne plánované na 1. marca, by nemalo spôsobiť žiadne ekonomické negatíva, ani stratu pre BID a jej zazmluvnených dopravcov. K oddialeniu došlo z technických príčin a na odstránení nedostatkov sa odvtedy intenzívne pracuje. "Dnes môžeme povedať, že sú takmer všetky eliminované, prebehla nová testovacia fáza softvérového zabezpečenia projektu a čoskoro oznámime cestujúcej verejnosti nový termín reálneho spustenia integrovaného dopravného systému," doplnila M. Gačková.

Systém BID umožní ľuďom cestujúcim z Bratislavského samosprávneho kraja využiť kombinovanú dopravu na jeden cestovný lístok. V praxi by to znamenalo, že cestujúci z vidieka do Bratislavy vlakom či linkovým autobusom by po príchode do hlavného mesta mohol pokračovať v doprave MHD na ten istý lístok. Okrem určitého komfortu v službách by to malo znamenať aj celkovú úsporu na cestovnom. Projekt by sa mal v prvej fáze rozbehnúť na trasách medzi Bratislavou a obcami na Záhorí.