Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

SPV: V okrese Bardejov obce vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

K dnešnému dňu bolo v teréne v súvislosti s nedávnymi i sobotnými záplavami celkovo 35 pracovníkov a 25 kusov techniky.

Bardejov 1. júla (TASR) - Vo viacerých obciach okresu Bardejov boli v sobotu vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity. Ako TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, v severnej časti povodia Tople a čiastkovom povodí Kamenca v okrese Bardejov došlo následkom lejakov k vzostupu Kamenca a jeho prítokov Rosúckej vody a Regetovskej vody.

"K 14.00 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Stebnícka Huta na Rosuckej vode a prítokoch na území obce. K 15.00 h vyhlásili tretie stupne povodňovej aktivity starostovia obcí Becherov a Chmeľová na vodnom toku Kamenec a prítokoch na územiach obcí a starosta Regetovky na Regetovskej vode a prítokoch na území obce. K 15.15 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Zborov na toku Kamenec a prítokoch na území obce," uviedol Bocák.

Čo sa týka rozsahu povodňových škôd na tokoch, pozorované sú podľa Bocáka naplavené zátarasy, respektíve popadané stromy v prietočnom profile vodných tokov v blízkosti mostov.

"Presné povodňové škody na tokoch nie je možné v súčasnosti vzhľadom na vysoké vodné stavy identifikovať. K povodňovej situácii v obciach dochádzalo aj vplyvom povrchového odtoku," spresnil Bocák.

Okrem toho na vodných tokoch v obciach s nedávno vyhláseným stupňom povodňovej aktivity v okresoch Bardejov, Svidník a Vranov nad Topľou správca toku sleduje hydrologickú situáciu a odstraňuje následky povodní.

K dnešnému dňu bolo v teréne v súvislosti s nedávnymi i sobotnými záplavami celkovo 35 pracovníkov a 25 kusov techniky. Ako doplnil Bocák, v mnohých prípadoch ide o lokálne záplavy, respektíve vybreženie vodných tokov vplyvom stekania vody z okolitého prostredia - lesov a polí, spolu s pôdou a naplavenými drevinami, ktoré spôsobili zátarasy a následne vybreženie vodných tokov.