Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Petržalke dostavali nájomný bytový dom

Z odovzdávania nového nájomného mestského domu (na snímke) na Čapajevovej ulici v bratislavskej Petržalke 9. októbra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Prví nájomníci by sa na Čapajevovu ulicu mohli nasťahovať už koncom tohto mesiaca.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Na Čapajevovej ulici v bratislavskej Petržalke dnes slávnostne otvorili deväťpodlažný nájomný bytový dom. Priestor na bývanie ponúkne 48 rodinám či jednotlivcom, z čoho je jeden byt určený pre imobilných obyvateľov. Ľudí, ktorí dnes mesto žiadajú o nájomné bývanie, je však niekoľkonásobne viac, magistrát eviduje asi 1200 žiadostí. Prví nájomníci by sa na Čapajevovu ulicu mohli nasťahovať už koncom tohto mesiaca.

Nájomný bytový dom začali stavať v máji minulého roka a dokončili tento rok v auguste. Náklady na jeho výstavbu sa vyšplhali na vyše 2 milióny eur vrátane DPH. Mesto naň však čerpalo štátnu dotáciu od ministerstva dopravy vo výške 461.350 eur. Zo 48 bytov je 16 jednoizbových, zvyšné majú izby dve aj so štandardným vybavením. Pri dome vzniklo tiež detské ihrisko a 68 parkovacích miest.

Z odovzdávania nového nájomného mestského domu (na snímke) na Čapajevovej ulici v bratislavskej Petržalke 9. októbra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Nájomné mesto stanovilo na 3 percentá z obstarávacej ceny domu, čo sa vynásobí štvorcovými metrami bytu. Pri jednoizbovom byte tak ľudia zaplatia mesačné nájomné od približne 75 do 86 eur, pri dvojizbovom od 104 po 138 eur. "Z troch percent pritom 2,5 percenta je obvyklé nájomné, ktoré mesto vyberá vo svojich domoch. A to pol percento budeme ukladať do tzv. fondu opráv, v mestských domoch sa totiž nikdy nezriaďoval," vysvetlil dnes primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Takto by sa mali akumulovať prostriedky pre prípadné opravy.

Na pridelenie nájomného bytu sa čaká roky. Členovia mestskej sociálnej a bytovej komisie vyhodnocujú, koľko ľudí potrebuje bývanie najviac, a preto im ho ponúknu ako prvým. Skôr, už po niekoľkých mesiacoch, sa dočkajú bývania mladé rodiny do 35 rokov či starší občania. Za štyri roky mesto poskytlo byty 343 žiadateľom.

Fotogaléria: Nájomný bytový dom v Petržalke


Hneď vedľa nového nájomného domu sa nachádza tzv. modrý dom, ktorý je dlhodobo v dezolátnom stave a je tiež spájaný s drogami, vandalizmom a inou kriminálnou činnosťou. Petržalskí poslanci však vlani schválili jeho predaj súkromníkovi, ktorý chce objekt obnoviť a niektoré byty v ňom by mali byť tiež nájomnými.

Z odovzdávania nového nájomného mestského domu (na snímke) na Čapajevovej ulici v bratislavskej Petržalke 9. októbra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava pripravuje tiež výstavbu ďalších nájomných bytov. Na ulici Pri Kríži plánuje vytvoriť 71 bytov, vo Vrakuni zbúrať existujúci objekt Žitava a namiesto neho postaviť nájomný dom, byty chce mať aj v Rači Na Pasekách. Račianski poslanci však mestu neprenajali potrebné pozemky. "Spustila sa tam petícia a ľudia sa boja, že vedľa nich bude bývať niekto z nájomného domu. My to tak vážne ale nevnímame," dodal Ftáčnik. Mesto má dnes k dispozícii 969 bytov, z čoho 155 je určených na projekty podporujúce bývanie mladých rodín a 244 bytov slúži na ubytovanie seniorov.

Pravidlá pre získanie nájomného bytu hovoria o tom, že žiadateľ musí byť prihlásený na trvalý pobyt v slovenskej metropole minimálne po dobu päť rokov a jeho mesačný príjem je vyšší ako 1,2–násobok životného minima. Zároveň nesmie byť vlastníkom, resp. nájomcom iného bytu či domu. Nájomné zmluvy sú uzatvárané len na dobu určitú, maximálne na obdobie troch rokov. Každý nájomca je pred podpisom zmluvy povinný zaplatiť na účet mesta zábezpeku vo výške 3-mesačného predpísaného nájomného a súčasťou zmluvy je notárska zápisnica, ktorá umožňuje magistrátu odstúpiť od zmluvy bez zdĺhavých súdnych sporov v prípade, ak si nájomca prestal plniť svoje povinnosti, napríklad prestal platiť nájomné.