Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Záhorí začal premávať cyklovlak Záhoráčik

Cyklovak Záhoráčik Foto: Teraz.sk/BSK

Dnes ho prvýkrát vypravili na trať Záhorská Ves – Zohor – Plavecké Podhradie, na ktorej bude premávať cez víkendové a sviatočné dni až do 1. októbra, dvakrát denne.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Podporiť cestovný ruch na Záhorí a uľahčiť turistom spojenie so zaujímavými miestami v tomto regióne umožní turistický cyklovlak Záhoráčik. Dnes ho prvýkrát vypravili na trať Záhorská Ves – Zohor – Plavecké Podhradie, na ktorej bude premávať cez víkendové a sviatočné dni až do 1. októbra, dvakrát denne.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo v tejto súvislosti pripomenul dlhoročné úsilie o obnovu trate, ktorá sa mala zrušiť. „Podarilo sa to aj preto, lebo veríme, že tam, kde je trať, tam je život,“ uviedol Frešo. Dodal, že dlhodobou filozofiou kraja je rozvíjať víkendový cestovný ruch. Projekt by však podľa jeho slov nemal ostať iba víkendovou atrakciou. "Začíname víkendmi, po nich príde celoročná prevádzka aj cez všedné dni," avizoval.




Vlakovú súpravu tvorí motorová jednotka s kapacitou 88 miest na sedenie. Národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Peter Klučka ocenil, že Záhoráčik bude mať špeciálny vozeň pre prepravu bicyklov, vďaka ktorému sa môžu cykloturisti, mieriaci ku severozápadným svahom Malých Karpát a do dolnozáhorských lesov, vyhnúť z pohľadu cyklistov nebezpečnej ceste z Lozorna do Plaveckého Podhradia. "Týmto vláčikom sa môžeme doviezť, vyjsť hore a horským bicyklom sa prejsť po Karpatoch a objavovať túto krásnu krajinu,“ povedal.

Na trati platia okrem tarifných cestovných lístkov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) aj cestovné preukazy Bratislavskej integrovanej dopravy (BID). "Cestujúci môžu cestovať Záhoráčikom na všetky cestovné lístky platné v IDS BK s výnimkou lístka pre bicykel, pri ktorom platí cenník ZSSK. S integrovaným cestovným lístkom môžu cestujúci ľubovoľne prestupovať podľa časovej a územnej platnosti lístka u všetkých zapojených dopravcov na regionálne vlaky, prímestské autobusy Slovak Lines či MHD v Bratislave," ozrejmil Marián Rovenský, predseda predstavenstva BID.

Projekt realizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko a krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism.