Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

SSD rozširuje elektrickú sieť v Krasňanoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôvodom je plánovaná výstavba novej obytnej štvrte v lokalite Na Brezníku, kde má pribudnúť 30 domov.

Krasňany 24. marca (TASR) – Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) rozširuje elektrickú sieť v Krasňanoch v okrese Žilina. Dôvodom je plánovaná výstavba novej obytnej štvrte v lokalite Na Brezníku, kde má pribudnúť 30 domov. Projekt si zo strany distribútora vyžaduje investíciu vo výške približne 320.000 eur. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

"Podzemným kilometrovým káblom privedieme do tejto časti obce vysoké napätie. Postavili sme dve kioskové trafostanice, ktoré ho budú meniť na nízke napätie. Rozvody nízkeho napätia pôjdu tiež zemou v dĺžke asi jeden a pol kilometra. Kapacita siete pokryje spotrebu nielen tridsiatich ohlásených domov, ale bude mať ešte rezervu pre ďalších zhruba dvadsať," konkretizoval parametre rozšírenia distribučnej siete projektový manažér SSD Jakub Jaseň.

Elektromontéri začali podľa Gejdoša s prácami už počas februára. Zamrznutá pôda bola pri výkopových prácach výhodou. Po oteplení sa však terén rozmočil a výrazne skomplikoval pohyb nákladných áut a ťažkých strojov. "Napriek tomu pokračujeme v súlade s harmonogramom a do konca júna by sme mali ukončiť práce vrátane uvedenia pozemkov do pôvodného stavu," skonštatoval manažér stavby.

Nové vedenie budú pripájať k distribučnej sieti koncom apríla a potrvá niekoľko hodín počas plánovanej odstávky elektriny. SSD bude o konkrétnom dni včas informovať štandardným spôsobom všetkých dotknutých obyvateľov. "Pre oficiálne oživenie novej vetvy siete bude nevyhnutná jej kolaudácia. Za štandardných okolností by sme ju mohli stihnúť do konca roka," dodal Jaseň.