Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

SSD zrekonštruovala strategický úsek vzdušného vedenia neďaleko Žiliny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Práce na 20-kilometrovom úseku trvali necelé dva roky. Viac ako polročné zdržanie však spôsobili dodávatelia materiálu, ale aj obmedzenia spojené COVID-19.

Žilina 10. novembra (TASR) – Stredoslovenská distribučná (SSD) ukončila komplexnú rekonštrukciu dvojitého vzdušného vedenia veľmi vysokého napätia (110 kV) medzi Varínom neďaleko Žiliny a Sučanmi v okrese Martin. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša trvali práce na 20-kilometrovom úseku necelé dva roky a vyžiadali si investíciu takmer deväť miliónov eur.

Doplnil, že zrekonštruovaný úsek má strategický význam a ovplyvňuje distribúciu elektriny pre celý sever stredného Slovenska od Považia cez Turiec, Kysuce a Oravu až po Liptov. "Distribútor vymenil viac ako 70 stožiarov, opravil desiatky ďalších a natiahol nové vodiče v celkovej dĺžke 150 kilometrov. Pôvodne to SSD chcela stihnúť v kratšom čase. Viac ako polročné zdržanie však spôsobili dodávatelia materiálu, obmedzenia spojené s ochorením COVID-19 a vo veľkej miere aj majitelia pozemkov, na ktorých stoja tri zo 75 oceľových stožiarov. Pôvodné postavili už v roku 1944 a energetici ich teraz vymenili za nové pre nevyhovujúci technický stav," vysvetlil Gejdoš.

Podotkol, že zdržanie výrazne ovplyvnilo nielen energetikov, ale aj plánované práce železničiarov, rekonštrukciu vodnej elektrárne v Sučanoch či výstavbu diaľnice D1 na trase Hubová – Ivachnová. "Zákon nám garantuje prístup k našim vedeniam, pričom vstup na súkromný pozemok musíme majiteľovi vopred ohlásiť. Napriek tomu sme sa u niekoľkých vlastníkov stretli s nevôľou a praktickým zamedzovaním vstupu na potrebné parcely. Vznikali tak obrovské problémy s dodržaním harmonogramu a museli sme ich riešiť súdnou cestou. Paradoxne, najväčší konflikt sme mali s vlastníkom, ktorého dom stojí v ochrannom pásme vedenia s napätím 110.000 voltov," upozornil riaditeľ právnickej sekcie v SSD Marián Cesnek.

Strategickú investičnú akciu sprevádzali podľa Gejdoša náročné podmienky a výzvy prakticky počas celej realizácie. "Elektromontéri sa museli v prvom rade porátať s extrémne náročným terénom v Strečnianskej úžine vrátane niekoľkých križovaní rieky Váh, železnice a cesty prvej triedy. V bežne neprístupných miestach im pomáhali špeciálne pásové vozidlá a vrtuľník. Práce sa nezaobišli z dôvodu bezpečnosti ani bez viacerých obmedzení vrátane opakovanej uzávery cesty popod hrad Strečno," podotkol hovorca SSD.

"Rekonštrukcia takéhoto rozsahu je mimoriadne náročná po časovej, administratívnej, logistickej aj realizačnej stránke. Zamestnala stovky ľudí z rôznych oblastí a sprevádzalo ju množstvo nečakaných udalostí. Montážnici v teréne mali okrem ťažkej fyzickej práce aj niekoľko adrenalínových zážitkov. Viackrát ich navštívil medveď, a dokonca aj vlci," priblížil sprievodné okolnosti investície manažér kľúčových projektov v SSD Vladimír Svetlošák s tým, že napriek všetkým komplikáciám sa podarilo akciu úspešne dokončiť a z rozpočtu ušetriť približne 200.000 eur.