Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Thurzov dom v Banskej Bystrici predstaví píšťalky aj fujary

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Erika Ďurčová

SSM sa prostredníctvom podujatia Múzeum s nádychom folklóru snaží prepojiť duchovnú a materiálnu kultúru kraja, ktorú uchováva vo svojom zbierkovom fonde

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) – Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici bude v stredu podvečer „dýchať“ folklórom, čo je tiež predzvesťou blížiaceho sa víkendového 363. ročníka Radvanského jarmoku v meste pod Urpínom.

Ako TASR informovala Kristína Hatarová zo SSM, múzeum ponúka návštevníkom možnosť bližšie sa zoznámiť s píšťalkou, koncovkou či fujarou. Vybrané hudobné nástroje im od 17.00 h priblíži historička SSM Vladimíra Luptáková spolu so svojimi hosťami. Súčasťou je premietanie filmu či rôzne hudobné ukážky.

„Píšťalka, koncovka či fujara – to sú hudobné nástroje, ktorým sme sa rozhodli venovať pozornosť, pretože v slovenskom folklóre majú nezastupiteľné miesto. Návštevníkom ich priblížime spolu s hosťami Fiľovcami. Okrem toho si viac povieme aj o predmetoch z pozostalosti významného slovenského hudobného skladateľa Svetozára Stračinu a ponúkame aj unikátny krátky film Kalište,“ konštatovala Luptáková.

SSM sa prostredníctvom podujatia Múzeum s nádychom folklóru snaží prepojiť duchovnú a materiálnu kultúru kraja, ktorú uchováva vo svojom zbierkovom fonde. Už 13. októbra svojim priaznivcom ponúkne ďalšie pokračovanie cyklu a zameria sa na sladký život medovnikárov.