Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

SSM spúšťa predaj suvenírovej bankovky s vyobrazením Thurzovho domu

Na archívnej snímke Thurzov dom v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na suvenírovej bankovke sa okrem objektu Thurzovho domu nachádza aj socha stredovekého baníka od známeho slovenského sochára a akademického maliara Vladimíra Kompánka.

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spustí v pondelok (19. 9.) on-line predaj suvenírovej bankovky s vyobrazením Thurzovho domu. Bankovku vydali pri príležitosti otvorenia novej stálej expozície Tranzithistory v Thurzovom dome v júni tohto roku, keď si ju záujemcovia mohli zaobstarať iba priamo na mieste. Informovala o tom hovorkyňa SSM Dana Kurtíková.

"Po Matejovom dome a Tihányiovskom kaštieli sa svojho vyobrazenia na obľúbenom formáte 0-eurovej bankovky dočkala aj ďalšia významná historická budova tejto kultúrnej inštitúcie," uviedla Kurtíková.

Podľa nej Thurzov dom patrí k významným architektonickým pamiatkam Banskej Bystrice. Významné historické postavenie si vyslúžil v spojení s osobnosťou Jána Thurza, betlanovského rodáka a krakovského podnikateľa. V rokoch 1495 - 1548 v dome sídlila významná Thurzovsko-fuggerovská banská spoločnosť. Počas Slovenského národného povstania bol dom zasiahnutý nevybuchnutou nemeckou leteckou bombou. Po vojne mala nasledovať z dôvodu značného poškodenia dokonca úplná asanácia. Jeho osud sa podarilo zvrátiť a dom zachrániť. Od roku 1958 v ňom má sídlo dnešné SSM, vtedy Krajské vlastivedné múzeum.

Počas uplynulých rokov prešiel Thurzov dom s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja najväčšou novodobou rekonštrukciou. Okrem vynovených výstavných priestorov si tam našla svoje miesto aj nová stála expozícia Tranzithistory.

Na suvenírovej bankovke sa okrem objektu Thurzovho domu nachádza aj socha stredovekého baníka od známeho slovenského sochára a akademického maliara Vladimíra Kompánka.