Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prestavbu Hlavnej stanice chce Bratislava umožniť dodatkom k zmluve

Hlavná stanica v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

V dodatku by sa mal tiež stanoviť presný harmonogram prác, ktorý by zohľadnil možnosti investora a mesto by malo zase možnosť dohliadať nad výstavbou.

Bratislava 24. februára (TASR) – Projekt prestavby bratislavskej Hlavnej stanice by mal posunúť dopredu dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Investor, spoločnosť Transprojekt, by ním získal prístup na pozemky, aby mohol začať stavať a mesto zase garancie, že projekt dokončí. Na pozemky o výmere vyše 22.000 štvorcových metrov firma čaká tretí rok.

Dodatok k zmluve o budúcej zmluve, ktorú s Transprojektom uzatvoril ešte bývalý primátor Andrej Ďurkovský tesne pred svojím odchodom, by mal obsahovať práva a záväzky, ktoré v zmluve chýbajú. Investorovi by umožnil s pozemkami disponovať za účelom realizácie projektu. "Na základe dodatku by preukázal vzťah k pozemku a mohol by žiadať stavebný úrad o vydanie povolenia," uviedol pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že pozemky by zatiaľ ostali aj naďalej vo vlastníctve mesta.

V dodatku by sa mal tiež stanoviť presný harmonogram prác, ktorý by zohľadnil možnosti investora a mesto by malo zase možnosť dohliadať nad výstavbou. "Vzhľadom na to, že územie, na ktorom sa má projekt realizovať, je dopravným a komunikačným uzlom s nadmestským významom, možnosť kontroly zo strany samosprávy je nevyhnutná," pripomína bratislavský magistrát.

Stanica by mala byť hotová podľa pôvodných dohovorov, teda najneskôr do konca roka 2016. Do dodatku chcú tiež doplniť, že ak investor nedodrží harmonogram, mesto od neho môže žiadať buď dodatočné finančné plnenie alebo plnenie z bankovej garancie. Ak firma neukončí projekt do konca roka 2016 alebo sa výrazne oneskorí s plnením prác v harmonograme, od zmluvy môže mesto odstúpiť a uplatniť si voči investorovi sankcie. "Až vtedy, ak by investor zrealizoval dopravné stavby do konca roku 2016 za viac ako 23 miliónov eur, by mu mesto previedlo vlastníctvo pozemkov," podotkol Andrassy.


Ako bude investor platiť za pozemky, sa ešte nevie


Ako bude investor do konca roku 2016 mestu za pozemky platiť, sa ešte nevie. Obe strany o tom budú podľa Andrassyho rokovať. "Je to ešte otvorené. Možno bude platiť formou vecného bremena alebo nájomného vzťahu," dodal.

Na najbližšom rokovaní zastupiteľstva v stredu 27. februára majú bratislavskí mestskí poslanci poveriť primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD), aby šiel rokovať s Transprojektom za účelom vytvorenia dodatku k zmluve, dojednania harmonogramu prác, garancií a výšky doplatku ku kúpnej cene. O konečnom znení dodatku sa teda bude ešte rokovať a jeho finálna podoba bude predložená zastupiteľstvu na schválenie.

Pôvodne však mali poslanci o pár dní schvaľovať, či pozemky investorovi predajú alebo prenajmú do konca roku 2016. Na poslednom rokovaní zastupiteľstva začiatkom februára ale primátor materiál stiahol. Tvrdil, že tak urobil na žiadosť konateľa firmy Transprojekt Igora Balla. Návrh na vytvorenie dodatku vznikol podľa Ftáčnikovho hovorcu na spoločnom rokovaní oboch strán.