Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Budovanie cyklistickej infraštruktúry v Starej Ľubovni pokračuje

Na snímke cyklochodník. Foto: TASR - Maroš Černý

V priebehu pár mesiacov pribudne aj úsek cyklotrasy, ktorý prepojí Starú Ľubovňu s obcou Hniezdne.

Stará Ľubovňa 3. júna (TASR) – Aktivity samosprávy zamerané na rozvoj cyklodopravy v Starej Ľubovni pokračujú. V meste vybudujú a umiestnia v priebehu štyroch mesiacov cykloprístrešky a cyklostojany a počas dvoch mesiacov pribudne aj cyklotrasa od lávky cez rieku Poprad po hlavnú cestu na Továrenskej ulici v Starej Ľubovni. Informovala o tom koordinátorka projektov Miriama Varcholová z tamojšieho mestského úradu s tým, že s realizáciou oboch projektov sa začalo už koncom mája.

Mesto na svojej internetovej stránke dopĺňa, že oba projekty sa realizujú aj vďaka dotáciám Ministerstva dopravy a výstavby SR. Radnica získala na vybudovanie cykloprístreškov a cyklostojanov dotáciu vo výške 166.760 eur. Na vybudovanie spomínanej cyklotrasy 87.321 eur.

Koordinátorka oboch projektov už vo februári avizovala, že na území samosprávy pribudne nový, takmer 433-metrový úsek cyklistickej komunikácie s asfaltovým povrchom. Ten bude viesť od lávky cez rieku Poprad k miestnej komunikácii na Továrenskej ulici, odkiaľ je možný plynulý prejazd do priemyselnej zóny mesta, na vlakovú a autobusovú stanicu, prípadne môžu cyklisti ďalej pokračovať po ceste I/68 v smere na Poprad alebo Prešov. Podľa Varcholovej sa prostredníctvom druhého projektu vybuduje 17 cyklistických stojanov a desať krytých cykloprístreškov. Tie budú osadené pri základných a stredných školách v Starej Ľubovni, cyklostojany na verejných priestranstvách na Námestí sv. Mikuláša, pred Ľubovnianskou nemocnicou či mestským a okresným úradom.

V priebehu pár mesiacov pribudne aj úsek cyklotrasy, ktorý prepojí Starú Ľubovňu s obcou Hniezdne. „V týchto dňoch začína obec Hniezdne prostredníctvom zhotoviteľa prác s dobudovaním ďalšieho, približne kilometrového úseku cyklotrasy od Kovaneckého mosta po železničné priecestie pri zábavnom parku v Hniezdnom. Napájať sa teda bude na existujúcu cyklotrasu okolo rieky Poprad zo Starej Ľubovne končiacej práve pri spomínanom Kovaneckom moste, čím sa zabezpečí plynulé cykloprepojenie oboch samospráv,“ priblížil prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár. Predpokladaná dĺžka realizácie prác je odhadovaná na tri až štyri mesiace. Podľa radnice dôležitú úlohu vo všetkých uvedených aktivitách však zohrávajú priaznivé klimatické a poveternostné podmienky.