Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľubovniansky región si pripomína sté výročie kráľovskej svadby

Hrad Stará Ľubovňa Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea uviedol, že na hrade Ľubovňa inštalujú novú výstavu pod názvom Kráľovské nevesty. Jej predlohou sú dobové fotografie, expozícia bude spojená aj s odbornými seminármi.

Stará Ľubovňa 21. marca (TASR) - Čoskoro uplynie 100 rokov od kráľovskej svadby princa Reniera de Bourbon-Siciles a grófky Karolíny Zamoyskej, ktorá sa konala v roku 1923 v goralskej obci Vyšné Ružbachy. Pri tejto významnej príležitosti pripravujú jednotlivé inštitúcie a organizácie v regióne Stará Ľubovňa a miestna samospráva rôzne podujatia. Informovala o tom vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade v Starej Ľubovni Eva Kollárová.

"Ľubovnianska knižnica vyhlásila výtvarnú súťaž pre žiakov materských a základných škôl. Pod patronátom Rádia Regina Košice vzniká literárno-dramatický útvar v rámci cyklu Príbehy pre toto miesto z pera Petra Karpinského o tejto výnimočnej udalosti. Premiéru bude mať v septembri. Obec Vyšné Ružbachy a tamojšie kúpele si svadbu pripomenú niekoľkými kultúrnymi a spoločenskými podujatiami," priblížila Kollárová.

Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík dodal, že na hrade Ľubovňa inštalujú novú výstavu pod názvom Kráľovské nevesty. Jej predlohou sú dobové fotografie, expozícia bude spojená aj s odbornými seminármi. Výstavu sprístupnia 30. apríla v rámci slávnostného otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade i v podhradí. "Máme dobovú fotografiu z tejto svadby aj s popisom všetkých členov hostiny. Zároveň som v roku 2016 navštívil dcéru tých, ktorí sa tu sobášili, Carmen de Bourbon-Siciles a ona mi odovzdala do rúk vzácne fotografie. Tie boli v roku 1923 vytvorené v ateliéri v Kežmarku alebo priamo vo Vyšných Ružbachoch. V múzeu zároveň máme originálnu svadobnú fotografiu," ozrejmil Mikulík.

Všetko vyvrcholí 27. augusta záverečným podujatím v obci Vyšné Ružbachy. Slávnosť začne podľa Kollárovej slávnostnou sv. omšou v miestnom kostole za prítomnosti hostí a obyvateľov v goralských krojoch. "Po jej skončení sa vytvorí sprievod na čele s goralskou muzikou, ktorý prejde až k Bielemu domu. Tam sa bude konať premiéra divadelného predstavenia Ružbašská kráľovská svadba, ktorú na túto príležitosť píše a bude režírovať spisovateľ Karpinský," upozornila Kollárová s tým, že divadlo budú môcť vidieť aj návštevníci 30. Ľubovnianskeho jarmoku.

Do života uvedú aj novú knihu iniciátorky celej série podujatí Kataríny Chapuis Šutorovej Parížska kráľovská svadba. Spisovateľka je autorkou aj predchádzajúcich dvoch kníh Kráľovská svadba a Zamoyské nevesty.