Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstavba cesty v Starej Ľubovni si vyžiadala takmer 800.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Mesto už má projektovú dokumentáciu na prepojenie Vansovej ulice s Tehelnou a rovnako i Štúrovou. Ďalším krokom bude majetkovoprávne vysporiadanie.

Stará Ľubovňa 17. decembra (TASR) – Takmer 840 metrov dlhú obchvatovú cestu na Vansovej ulici v piatok otvorili v Starej Ľubovni. Celkové náklady predstavujú sumu takmer 800.000 eur, z toho 600.000 eur dostala samospráva od vlády SR a zvyšnú časť financovala z vlastných zdrojov.

"Cesta prepája ulicu Levočskú a Okružnú, celé sídlisko Západ prakticky s ostatným mestom. Je dotvorený celkový juhovýchodný obchvat mesta s tým, že nadväzuje priamo na obchvat, ktorý bol postavený a odovzdaný do užívania pred dvoma rokmi v spolupráci s vyšším územným celkom. Výstavba sa začala v lete v roku 2019. Stavba trvala takmer 12 mesiacov, trošku boli komplikácie s kolaudáciou, keďže sme mali aj odvolávanie, ale po štyroch alebo piatich mesiacoch, ktoré sme museli prečkať, sa cesta môže plnohodnotne užívať,“ uviedol primátor mesta Ľuboš Tomko.

Ako dodal, mesto už má projektovú dokumentáciu na prepojenie Vansovej ulice s Tehelnou a rovnako i Štúrovou. Ďalším krokom bude podľa Tomka majetkovoprávne vysporiadanie.

Práce na výstavbe cesty – Vansovej ulice sa začali podľa stavbyvedúceho zo spoločnosti Colas Slovakia Mariána Popovca v súlade s projektovou dokumentáciou. "Následne bolo zistené, že je tu neúnosné podložie, ktoré sa muselo riešiť špeciálnou technológiou – vápnením, čo sme sa s mestom dohodli, a v tej chvíli práce začali napredovať veľmi rýchlo, aj keď bolo oneskorenie. V najväčšej kapacite, ktorá sa tu realizovala, čiže keď sa realizovalo osvetlenie, komunikácie, chodníky, tu pracovalo približne 35 ľudí," priblížil Popovec.