Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Staré Mesto prenajme Propeller organizácii Dobrý dom

Budova Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Mestská časť v súvislosti s Propellerom vyhlásila v minulosti viacero verejných obchodných súťaží na prenájom, ktoré boli neúspešné alebo zrušené.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Priestory kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste bude využívať nezisková organizácia Dobrý dom. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď organizácii schválili prenájom priestorov na dobu neurčitú. Tá ich môže prenajať ďalším neziskovým organizáciám či subjektom, každý nájom však musí odobriť mestská časť, prípadne miestne zastupiteľstvo. Priestory mala organizácia prenajaté pôvodne na dobu určitú, do 20. septembra.

Účelom prenájmu je vytvorenie platformy na prezentáciu práce a činnosti občianskych združení, kultúrnych iniciatív, neziskových organizácií a ďalších subjektov pôsobiacich v Starom Meste, ktoré vykonávajú dobročinnú, sociálnu, kultúrnu, verejnoprospešnú, vzdelávaciu, ľudskoprávnu, humanitárnu a osvetovú činnosť. Ale tiež na propagáciu lokálnych umelcov a dizajnérov či hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva.

Mestská časť v súvislosti s Propellerom vyhlásila v minulosti viacero verejných obchodných súťaží na prenájom, ktoré boli neúspešné alebo zrušené. V poradí štvrtú vyhlásila mestská časť v apríli, súťažná komisia nevybrala žiaden z podaných súťažných návrhov.

Na snímke prípravovňa jedla v budove Propeller. V Bratislave 31. marca 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


V roku 2019 sa Propeller stal novým kultúrnym a spoločenským centrom Starého Mesta. V jeho priestoroch prevádzkovala mestská časť kaviareň, zároveň sa v priestoroch starostka pravidelne stretávala s občanmi. Počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu sa Propeller zmenil na "vývarovňu" cenovo výhodných obedov pre seniorov. Neskôr bol využívaný napríklad aj ako mobilné odberové miesto (MOM) na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19.

Organizáciu Dobrý dom so sídlom na Karpatskej ulici založila mestská časť na poskytovanie verejnoprospešných služieb v oblasti sociálnej prevencie, humanitárnej starostlivosti, sociálnej pomoci a osvety.