Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Staré Mesto prijme od rezortu financií návratnú finančnú pomoc

Bratislava, foto z archívu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žiadosť o príspevok je potrebné podať do 31. októbra.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Bratislavské Staré Mesto prijme od Ministerstva financií (MF) SR návratnú finančnú výpomoc vo výške 409.016 eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci. Zo strany štátu ide o finančnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv v dôsledku pandémie nového koronavírusu, keďže sa celoštátne znížil výber dane z príjmov fyzických osôb, ktorá plynie do rozpočtu miest a obcí.

Prednosta miestneho úradu Martin Mlýnek hodnotí finančnú výpomoc pre samosprávy pozitívne. "Jednak preto, že bola poskytnutá bezúročne, a aj napriek tomu, že je návratná, si myslím, že je to férové, že ak si obce požičajú od štátu peniaze, štát by mal právo požadovať ich naspäť," povedal pre TASR. Pripustil však, že rezort financií mohol obce osloviť priamo s tým, v akej výške si vedia predstaviť finančnú pomoc. "Komunikácia medzi ministerstvom a obcami mohla byť v prípade navrhnutia tejto schémy trocha otvorenejšia a priamočiarejšia," poznamenal.

Na otázku, na čo peniaze mestská časť použije, odpovedal, že vzhľadom na to, že podľa pravidiel musia samosprávy tieto financie využiť do konca toto roka, nemajú zásadne "nejaký veľký priestor". "Každopádne máme nejaké projekty, ktoré boli pripravované a časť týchto prostriedkov bude použitá na bežné výdavky a časť bude použitá na kapitálové výdavky," priblížil s tým, že o ich konkrétnom využití rozhodnú poslanci.

Žiadosť o príspevok je potrebné podať do 31. októbra, pridelené prostriedky potom musí samospráva minúť do konca aktuálneho roka. Z dôvodu negatívneho vývoja rozpočtov samospráv ovplyvneného pandémiou ochorenia COVID-19 je stanovený odklad prvej splátky do roku 2024 a návratná finančná výpomoc sa spláca po dobu štyroch rokov, teda do roku 2027.

Suma v žiadosti o pôžičku sa rovná čiastke, o ktorú podľa prognózy MF SR prišla mestská časť v dôsledku výpadku dane z príjmov fyzických osôb. Rezort financií podľa uznesenia vlády z 12. augusta zároveň samosprávam poskytol možnosť využiť návratnú finančnú pomoc na krytie tohto deficitu.