Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Staré Mesto spustilo nový systém nahlasovania vrakov áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa skúseností oddelenia životného prostredia na miestnom úrade nechávajú majitelia mnohé autovraky "na starosť" mestskej časti, lebo si myslia, že ich likvidácia je komplikovaná a drahá.

Bratislava 20. marca (TASR) – Bratislavské Staré Mesto spustilo nový systém na nahlasovanie vrakov áut. Je súčasťou bezplatnej mobilnej aplikácie mestskej časti, k dispozícii je však aj na jej oficiálnej webovej stránke. Okrem nahlásenia autovraku môže občan zároveň sledovať postupné riešenie nahláseného podnetu. Samospráva o tom informuje na svojom webe.

"Cieľom novej aplikácie je získať lepší prehľad o vrakoch v mestskej časti a zefektívniť ich odstraňovanie," vysvetľuje starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Odkaz nájdu občania v časti Napíšte starostke – Autovrak. Ohlasovateľ podnetu vyplní štyri jednoduché údaje vrátane dvoch fotografií problémového auta a zadá polohu vraku. V prípade, že má v mobilnom telefóne povolené lokalizovanie polohy, miesto, kde sa vozidlo nachádza, sa zadá automaticky. Sekcia Prehľad podnetov zasa ukazuje prehľadnú mapu vrakov, pričom farba auta ukazuje, v ktorej fáze riešenia podnet je.

Mestská časť rieši ročne viac ako 40 vrakov na komunikáciách tretej a štvrtej triedy, ako aj na pozemkoch, ktoré má v správe. Viac ako polovicu odstránia na základe výzvy samotní majitelia, zvyšok musí dať odtiahnuť mestská časť. Starosta podotýka, že ide o pomerne zdĺhavý proces, keďže doň vstupujú ďalšie úrady a orgány, na ktorých činnosť nemá mestská časť dosah.

Podľa skúseností oddelenia životného prostredia na miestnom úrade nechávajú majitelia mnohé autovraky "na starosť" mestskej časti, lebo si myslia, že ich likvidácia je komplikovaná a drahá. "V skutočnosti je to však pre súkromnú osobu oveľa jednoduchšie a lacnejšie ako pre mestskú časť. Túto službu ponúkajú viaceré spoločnosti, pričom všetky náležitosti vrátane odtiahnutia auta a jeho odhlásenia z evidencie vybavia za majiteľa," približuje samospráva.

Podľa zákona o odpadoch je vrakom každé vozidlo, ktoré vykazuje viditeľné znaky poškodenia (hrdza, chýbajúce kolesá, rozbité sklá), ale aj také, ktoré nemá platnú technickú a emisnú kontrolu (TK a EK). Oddelenie životného prostredia, ktoré má túto agendu na starosti, však pripomína, že podľa novely zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke bola v súvislosti s mimoriadnym stavom predĺžená platnosť TK a EK o tri mesiace.