Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Staromešťanov presvedčila autentickosť, hovorí Z. Aufrichtová

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z vyhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Staromešťanov podľa Aufrichtovej presvedčila autentickosť, keďže podľa vlastných vyjadrení je jednou z nich, pozná ich problémy i požiadavky na ich riešenia.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V bratislavskom Starom Meste vystrieda doterajšieho starostu Radoslava Števčíka (nezávislý) urbanistka, bývalá odborná zamestnankyňa bratislavského magistrátu a súčasná poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Zuzana Aufrichtová. Kandidátke s podporou sedemkoalície SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola, demokratická únia Slovenska odovzdalo v sobotných (10.11.) voľbách starostu hlas 36,59 percenta voličov. Uvádza to mestská časť na svojom webe.

Staromešťanov podľa Aufrichtovej presvedčila autentickosť, keďže podľa vlastných vyjadrení je jednou z nich, pozná ich problémy i požiadavky na ich riešenia. Verila ich zdravému úsudku, pričom vnímala ich túžbu po zmene pri správe vecí verejných. "Vážim si to, lebo len veľkorysý prístup prináša priestor pre rozvoj. Voliči ocenili novú tvár a špeciálne si cením, že pochopili odkaz, že obsah je dôležitejší ako obal," uviedla pre TASR Aufrichtová.

Ubezpečila, že doterajšie dobré veci ponechá, nefungujúce zmení. Ako prvé má v pláne pripraviť v spolupráci s poslancami spoločný Staromestský program 2019-2022. "A podľa záväzku danému Staromešťanom pripravíme nové všeobecne záväzné nariadenie na dotačné schémy pre rozvojové projekty v Starom Meste," poznamenala Aufrichtová, ktorá chce zároveň pracovať na zadaní pre aplikáciu o činnosti miestneho úradu.

Nové 25-členné miestne zastupiteľstvo takmer "ovládnu" politickí nominanti, keďže nezávislým kandidátom sa v poslaneckom zbore ušli tri miesta.

Z poslaneckých zoskupení sa do miestneho parlamentu prebojovalo pravicové zoskupenie siedmich strán a hnutí podporujúce aj novú starostku a koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, ktorá stojí aj za novým primátorom Matúšom Vallom. Pomer medzi zoskupeniami je takmer vyrovnaný, sedemkoalícia má len o dvoch poslancov viac, keď sa z jej radov do zastupiteľstva prebojovalo dvanásť poslancov.

Miestne zastupiteľstvo sa obnoví z menej ako polovice. Poslanecký mandát obhájilo 14 doterajších poslancov, vrátane troch poslancov NR SR Ondreja Dostála, Petra Osuského a Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Spomedzi jedenástich nových tvári sa prebojovala napríklad Dana Kleinert. Prevahu budú mať muži, ktorých bude v zastupiteľstve sedieť 16, žien bude deväť.

Záujmy mestskej časti budú v bratislavskom mestskom zastupiteľstve ako poslanci presadzovať nová starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, architekt Adam Berka a poslanec NR SR Gábor Grendel. Staromešťania si ako štvrtého poslanca zvolili Matúša Valla, ktorý sa však zároveň stal primátorom Bratislavy a pravdepodobne bude musieť namiesto neho zasadnúť náhradník. Z pôvodných štyroch poslancov v končiacom sa volebnom období obhájil poslanecký mandát na ďalšie štyri roky Gábor Grendel.

V Starom Meste si volili zo siedmich kandidátov na starostu, 25 kandidátov na miestnych poslancov a štyroch kandidátov na mestského poslanca. Volebná účasť v Starom Meste bola 43,35 percenta.