Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Staromestské deti spoznajú v Bratislave históriu jazdou vo vláčiku

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvý vláčik odvezie deti o 9.00 hodine z Námestia Eugena Suchoňa pred Redutou.

Bratislava 19. mája (TASR) - Vyhliadkový vláčik, ktorý jazdí v centre Bratislavy, bude od pondelka 21. mája voziť staromestských školákov.

Ide o súčasť projektu Poznaj Staré Mesto. Prvý vláčik odvezie deti o 9.00 hodine z Námestia Eugena Suchoňa pred Redutou.

Zapojení sú všetci štvrtáci a piataci na staromestských základných školách. V júni navštívia napríklad aj kostol Zvestovania Pána (Františkáni), kde sa nachádza bratislavská múmia - relikvia sv. Reparáta. "Samospráva Starého Mesta sa dohodla so správcom kostola, že zhruba 600 detí, ktoré sú do projektu zapojené, sa tam zúčastnia exkurzie," priblížila starostka mestskej časti Táňa Rosová.

Svätý Reparát bol mučeník, ktorý žil v 4. storočí a bol horlivým hlásateľom evanjelia. Je patrónom študentov, ktorí si vyprosujú u neho pomoc pri svojich "reparátoch".

Mnoho Bratislavčanov o Reparátovi nevie. Projekt Poznaj svoje mesto sa snaží zabudnutú históriu mesta objaviť. "Je to spôsob, ako sa o ňom niečo naučiť a viac sa s ním stotožniť. Ak dnes hovoríme o tom, že len zlomok tých, čo tu bývajú, má pozitívny vzťah k mestu, je to najmä o nevzdelanosti a nezáujme. História Bratislavy je nesmierne bohatá," dodala Rosová.

Už od minulého roka sa organizujú bezplatné prednášky a prehliadky mesta s turistickou sprievodkyňou Helenou Navrátilovou. Najbližšia sa bude konať v nedeľu 27. mája o 14.00 h so zrazom na Hlavnom námestí. Témou budú Bratislavské rarity. Počas leta plánuje mestská časť zorganizovať denný letný tábor Poznaj Staré Mesto pre deti, súčasťou ktorého budú vychádzky po vyhliadkach Bratislavy alebo interaktívna poznávacia hra priamo v centre mesta, či prehliadka mestských palácov.