Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Špecializovaný trestný súd nechal exstarostu Marianky na slobode

Na snímke obvinený Radovan J. Foto: Erika Krčová

Radovan J. sa dnešným dňom vzdal funkcie starostu Marianky a verí, že aj takto vytvorí priestor na spravodlivé vyšetrenie kauzy.

Bratislava 12. novembra (TASR/Teraz.sk) – Oddnes už bývalý starosta Marianky Radovan J., obvinený zo zločinu prijímania úplatku, zostáva na slobode. Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Väzbu navrhoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, aby obvinený nemohol ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Sudca ŠTS jeho návrhu nevyhovel. Prokurátor priamo v súdnej sieni zahlásil sťažnosť voči rozhodnutiu, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Radovan J. sa dnešným dňom vzdal funkcie starostu Marianky a verí, že aj takto vytvorí priestor na spravodlivé vyšetrenie kauzy. Uviedol to jeho právny zástupca Martin Ribár s tým, že jeho klient to cítil ako morálnu potrebu. Podľa jeho slov to v slovenských pomeroch nie je bežné. Ako pre TASR doplnil, ak by sa aj celá kauza skončila nevinou jeho klienta, rozhodnutie o vzdaní sa mandátu už nemôže zobrať späť.

Obvinený exstarosta tvrdí, že dary, ktoré prijímal, použil na rozvoj Marianky. "Cítim sa nevinný. Päť rokov som sa trápil a snažil niečo urobiť pre obec a teraz sa musím brániť. Verím, že spravodlivosť zvíťazí a ukáže sa, že moja päťročná práca mala zmysel," konštatoval Radovan J. pri odchode zo súdu. Rodine a svojim najbližším odkázal, že "zabudne na veci verejné a už sa bude viac venovať veciam súkromným".

Postu prvého muža obce sa dnes vzdal ešte pred rozhodnutím súdu. Jeden z dôvodov väzby tým odpadol, a to možné pokračovanie v trestnej činnosti. Obvinený exstarosta za celou kauzou vidí svojich neprajníkov. "Posledná volebná kampaň v Marianke bola veľmi agresívna a mám pocit, že ešte neskončili. Ja fakt nemám záujem bojovať so všetkými a všade," dodal.

Národná kriminálna agentúra zadržala Radovana J. na obecnom úrade v pondelok (9.11.). Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku. Radovan J. vyžadoval dary pre obec od obyvateľov, ktorí sa rozhodli stavať, hoci zákon také niečo nepozná.

Ako informovala polícia, obvineniu čelí pre tri skutky.

Foto: screenshot marianka.sk


Koncom februára 2015 mala byť na Obecnom úrade v Marianke požiadaná stavebníčka o dar 2000 eur, a to za bezproblémové vybavenie jej žiadosti o zmenu stavby pred dokončením v rámci stavebného konania. Vyžiadaný úplatok vo forme daru uhradila bankovým prevodom.

O sumu 1700 eur mal byť požiadaný aj ďalší stavebník v júni tohto roka za bezproblémové stavebné konanie, ktoré bolo prerušené. Vyžiadaný úplatok vo forme "daru" rovnako uhradil, a to vo výške 700 eur.

Napokon, koncom septembra tohto roku mala byť požiadaná stavebníčka o dar 2000 eur, ktorý súvisel s prebiehajúcou kolaudáciou. Tá úplatok formou daru odmietla zaplatiť.

Exstarostovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov.

Ribár dnes vyzval médiá, aby dosledovali, či orgány činné v trestnom konaní budú stíhať aj ľudí, ktorí dali dar, ale tvrdia, že dali úplatok. Podľa neho za trestný čin podplácania hrozí dva až päť rokov väzenia.

"Nikto nikdy nenapadol darovacie zmluvy, nikto z tých ľudí nepodal trestné oznámenie," zdôraznil Ribár v súvislosti s finančnými darmi. Podľa neho všetky darovacie zmluvy sú zverejnené na internete, peniaze boli riadne zaevidované a zaúčtované, čo sa dá overiť.