Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Starostovia vydžemovali pomoc pre Devín

Starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Tatiana Rosová (vpravo) odovzdáva dar starostke mestskej časti Devín Ľubice Kolkovej. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Starostka Devína Ľubica Kolková chce darované peniaze použiť na vybudovanie miestneho rozhlasu.

Bratislava 24. júna (TASR) - Finančnú pomoc vo výške 640 eur aj polovicu palety cukru dnes starostke bratislavského Devína Ľubici Kolkovej odovzdali starostovia Starého Mesta a Záhorskej Bystrice. Na pomoc po povodniach jej priniesli to, čo vysúťažili začiatkom júna na Gurmán Feste v Medickej záhrade. Jednotlivé samosprávy sa vtedy predbiehali v príprave najchutnejšieho džemu.

Starostovskú džemovačku pred vyše dvoma týždňami vyhralo na základe hodnotenia poroty Staré Mesto, za čo si odnieslo výhru v hodnote 200 eur. "Tieto peniaze mali byť pôvodne určené pre ľubovoľné sociálne alebo iné zariadenie na území našej mestskej časti, vlani sme ich napríklad darovali do Prešporkova. Zámer sme tak zmenili kvôli tomu, čo sa v tých dňoch dialo v Bratislave," uviedla staromestská starostka Tatiana Rosová pre TASR.



Spolu s touto sumou Devínu samospráva darovala ešte ďalších 440 eur, ktoré utŕžila za predaj džemu. "Myslím, že spolu je to čiastka, ktorá bude v Devíne už trochu cítiť," dodala. Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa zase do Devína doniesol polovicu palety cukru. Tú samospráva dostala za víťazstvo v hlasovaní návštevníkov festivalu.

"Je to veľmi dobrý pocit, keď viete, že niekto na vás myslí a snaží sa vám pomôcť," reagovala po odovzdaní daru starostka Devína Kolková. Darované peniaze chce použiť na vybudovanie miestneho rozhlasu, ktorý v Devíne chýba. "Zažila som takú hororovú situáciu, keď mi zavolali s tým, že vo vode je chlór a nesmie sa piť. Tým 1100 ľuďom som vtedy nemala ako povedať, nech zavrú kohútiky," opisovala situáciu, ktorá nastala po povodniach. Nakoniec sa však táto informácia potvrdila len pre Devínsku Novú Ves. "Keďže sa povodne majú opakovať častejšie a klimatické zmeny môžu spôsobiť hocičo, rozhlas je pre mňa priorita," podotkla.



Kolková dnes tiež zhodnotila, že Devín pri povodniach veľmi dobre obišiel, keďže hrádze vydržali. "Nechcem zľahčovať situáciu, ale bolo zaplavených len 25 domácností a záhradky, pre mestskú časť boli škody relatívne nízke," poznamenala pre TASR. Aj preto sa snaží pomáhať hlavne ľuďom na Devínskej ceste a pomoc posúva týmto rodinám. "Aj cukor som teraz ponúkla hlavne ľuďom zo zatopených oblastí. Ak by sa nemíňal, asi ho naložím do auta a pôjdem rozdávať," zasmiala sa.