Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Starom Smokovci zasahovali vojaci, rozhorela sa tam suchá tráva

Lesný požiar pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách 25. apríla 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Do terénu boli nasadené aj dva vrtuľníky. Požiar hasiči lokalizovali.

Starý Smokovec 25. apríla (TASR) – Požiar suchého porastu v blízkosti cintorína v Starom Smokovci, okres Poprad, ktorý sa rozhorel dnes krátko popoludní, sa hasičom podarilo krátko pred 20. hodinou lokalizovať.

Zuzana Farkašová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) informovala, že dôsledkom silného vetra sa požiar rozšíril na niekoľko desiatok hektárov.

"Príslušníci HaZZ momentálne likvidujú ložiská možného vzniku požiaru. Na mieste udalosti zostávajú príslušníci modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí, ktorí budú počas nasledujúcich hodín monitorovať miesto požiaru," konštatovala Farkašová.

Na mieste dnes zasahovali posádky HaZZ z Popradu, Levoče, Kežmarku, Starej Ľubovne, Spišskej Starej Vsi a Prešova. Na hasení požiaru sa podieľalo 40 hasičov z 20 kusmi techniky, ďalší dobrovoľní hasiči, príslušníci Ozbrojených síl SR a lesníci.

Hovorkyňa Štátnych lesov TANAPu Lenka Burdová pre TASR uviedla, že požiar vypukol v poraste na území národného parku. Škody sa podľa nej zatiaľ odhadnúť nedajú a pravdepodobne sa budú dať ťažko vyčísliť predovšetkým z environmentálneho hľadiska.

Spresnila, že horelo v lokalite, kde bola v roku 2004 veterná kalamita a v posledných rokoch sa tam už začal vytvárať nový mladý porast.



Zasahovali vojaci a vrtuľníky

Vojaci s vrtuľníkmi zasahovali na mieste potom, ako ich o pomoc požiadalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

„Do terénu boli okamžite po prijatí požiadavky nasadené dva vrtuľníky Mi-17 s BAMBI vakmi a Tatra 815 s cisternou. V teréne zostanú tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Ozbrojené sily SR vyčlenili na zásah techniku z Vrtuľníkového krídla v Prešove.

Vojaci zasahovali pri hasení požiarov aj v minulom roku v mesiacoch marec až máj v oblasti Miľpoš, Ružomberok – Čebrať a pri dosiaľ jednom z najväčších lesných požiarov v oblasti Vyšná Boca.

Lesný požiar pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách 25. apríla 2013. Ohniská sa nachádzajú na ploche viac ako 16 hektárov, pričom likvidáciu ohňa sťažuje premenlivý vietor.
Foto: TASR/Oliver Ondráš