Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Štát vysťahuje úradníkov Nitrianskeho samosprávneho kraja

Milan Belica Foto: TASR/Dušan Hein

Štát bude budovu v Nitre na Štefánikovej ulici potrebovať pri realizácii projektu ESO.

Nitra 22. októbra (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hľadá priestory pre desiatky svojich úradníkov, ktorí doteraz sídlili v budove obvodného úradu na Štefánikovej ulici v Nitre. Na viacerých poschodiach tu mal NSK prenajaté kancelárie pre približne 150 úradníkov. Tí sa teraz budú musieť vysťahovať. Štátna správa bude potrebovať celú budovu pre svoje úrady v rámci realizácie vládou schváleného programu ESO, čiže Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa, ktorej základným princípom má byť pravidlo „všetko v jednom, jedno všade“. S ním by malo súvisieť aj sústreďovanie štátnych úradov na jedno miesto. „Nitra, ako pilotný projekt pripravovaného programu ESO, potrebuje aj svoju samostatnú budovu. Ak vláda rozhodla tak, že by bol pilotný Nitriansky kraj, tak som tomu na jednej strane rád, ale na druhej strane sú z toho problémy, ktoré súvisia s presunom našich úradníkov na iné miesta,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Samosprávny kraj v súčasnosti nemá vlastnú budovu, do ktorej by mohol všetkých svojich úradníkov umiestniť. Preto musí hľadať iné riešenia. „Čiže pokiaľ my nebudeme mať vlastnú budovu, ak ju historicky vôbec budeme mať, tak máme tie isté možnosti ako aj doteraz, čiže budeme v prenajatých priestoroch,“ povedal Belica. Úrad NSK momentálne mapuje celé územie mesta Nitra a hľadá priestory, do ktorých by sa vmestilo všetkých 150 úradníkov. Z viacerých možností sa napokon vyberú tri alternatívy, o ktorých budú rozhodovať poslanci na svojom mimoriadnom zasadnutí 29. októbra. „Robíme všetko preto, aby sme kraj, pokiaľ padne definitívne rozhodnutie, presunuli na tie miesta, ktoré sú práve teraz v hľadáčiku. Dali sme si zmapovať celú Nitru, kde by sa všetci úradníci aj vmestili. Aby nedošlo k nejakým nepríjemnostiam v riadení kraja. Takže dúfam, že sa to podarí. Už sa na tom pracuje,“ dodal Belica.

Jednotlivé odbory Úradu NSK v súčasnosti sídlia na piatich miestach v Nitre. Kraj už niekoľko rokov pripravuje výstavbu vlastnej budovy. Ako sa pred časom vyjadril Belica, stavbu nových priestorov úradu však sprevádza od začiatku smola. Súkromná spoločnosť pred niekoľkými rokmi pre kraj postavila budovu v centre mesta. NSK sa sem však pre údajnú nevýhodnosť nikdy nepresťahoval a viedol s dodávateľom stavby viacero súdnych sporov. Pri príprave výstavby druhej budovy zasa polícia začala vyšetrovať činnosť dnes už bývalého podpredsedu NSK Vladislava B., riaditeľa Úradu NSK Petra N. a bývalú úradníčku Úradu NSK Gabrielu Š. spolu s niekoľkými podnikateľmi pre podozrenie z porušenia zákona pri verejných obstarávaniach. Malo ísť o tendre, ktoré okrem iného súviseli aj s plánovanou výstavbou budovy kraja.