Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Štátne divadlo Košice vyjadrilo podporu Ukrajine aj nápisom zo sviečok

Na snímke nápis DETI v ukrajinskom jazyku pred Štátnym divadlom v Košiciach počas akcie Svetlo pre Mariupoľ, ktorú iniciovalo Národné divadlo v Prahe a pripojili sa k nej mnohé divadlá V Česku, na Slovensku aj v zahraničí. Košice, 22. marca 2022. Foto: TASR – František Iván

Utečencom poskytlo divadlo apartmány na Malej scéne, zamestnanci ŠDKE zároveň ponúkli svoje byty či chaty.

Košice 22. marca (TASR) – Pred Štátnym divadlom Košice (ŠDKE) pribudol v utorok večer nápis zo sviečok v ruštine „DETI“. Takýmto spôsobom chceli vyjadriť podporu ukrajinskému mestu Mariupol, v ktorom zbombardovali divadlo, pričom sa v ňom ukrývali aj deti. Udalosť iniciovalo Národné divadlo v Prahe, pripojenie sa k nej avizovali viaceré divadlá na Slovensku, v Česku aj v zahraničí.

„Vytvorili sme takú akciu pred predstavením, kde deti mali maľovať na chodníky, ide o pietnu spomienku na katastrofu, ktorá dnes existuje,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth s tým, že na predkreslené ruské písmená kladú sviečky.



Práve nápis „DETI“ bol podľa satelitných snímok vyrytý do zeme vedľa budovy ukrajinského divadla.

ŠDKE už predtým odsúdilo ruskú inváziu a vyjadrilo podporu Ukrajine. „Ničenie kultúrneho a umeleckého dedičstva, bombardovanie nemocníc a obytných domov, zabíjanie civilistov sú bezprecedentnými vojnovými zločinmi, za ktoré musia ich strojcovia niesť zodpovednosť. Umenie a kultúra sú mierotvorné, spájajú ľudí, nepoznajú hranice, a preto nesmú byť cieľom útokov,“ uviedlo divadlo v súvislosti s bombardovaním divadla v Mariupole.

Šoth pripomenul, že do pomoci utečencom sa aktívne zapájajú od začiatku invázie. „Chodili sme na hranice, brali sme ľudí, tu sme ich ubytovali, dali im stravu, deťom hračky. O jeden, dva dni odchádzali. Už cez nás prešlo asi 700 dospelých a 220 detí, aj viac,“ doplnil. Utečencom poskytlo divadlo apartmány na Malej scéne, zamestnanci ŠDKE zároveň ponúkli svoje byty či chaty.