Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Štátny archív v Trnave pripravil výstavu venovanú hrám a hračkám

Na snímke priestory Štátneho archívu v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Návštevníci sa dozvedia aj zaujímavosti o zaistení nelegálnej herne v Piešťanoch v roku 1924 i o hraní hazardnej hry Monte Carlo v Hlohovci v roku 1925.

Trnava 24. mája (TASR) - Štátny archív v Trnave pripravil výstavu s názvom Od plyšového medvedíka po šach. Hry a hračky v priebehu storočí. Expozíciu sprístupnia počas slávnostnej vernisáže, ktorá sa bude konať 28. mája, kedy sa slávi Svetový deň hier.

Ako uviedli organizátori, trnavskí archivári pri tvorbe výstavy skĺbili informácie získané výskumom z archívnych dokumentov s reálnymi hračkami, ktoré na výstavu zapožičali Viliam Šimek, Alena Hermannová a Štefan Škorupa, zborový farár pôsobiaci v Mýte pod Ďumbierom, ktorého zbierka hračiek v súčasnosti pozostáva zo 4000 kusov.

Ako uviedla riaditeľka Štátneho archívu v Trnave Júlia Ragačová, lákadlom výstavy bude určite Magica laterna i množstvo vystavených bábik od svetových výrobcov s najrôznejším príslušenstvom. "Medzi chlapčenskými hračkami uvidia návštevníci mechanické hračky, kamienkovú stavebnicu, hlavolam, skladací drevený hrad s cínovými vojačikmi, zmenšeniny a modely technických vynálezov. Chýbať nebudú rôzne plyšové hračky, kocky, rozprávkové knižky, vláčiky, puzzle, spoločenské hry či lego. Medzi exponátmi je aj zbierka historických kočíkov, 80-ročný hojdací koník či krojované bábiky z rôznych regiónov Slovenska," doplnila Ragačová.

Výstavu však netvoria len zbierkové predmety, ale aj archívne dokumenty mapujúce tému hračiek a hier z územia Trnavy, Piešťan a Hlohovca od roku 1593 až do súčasnosti. Je medzi nimi prezentácia hracích kariet umiestnených vo väzbe úradnej knihy mesta Trnava z roku 1593 alebo záznam o výsluchu trnavského zlatníka Jozefa Domonaya a jeho učňov o krádeži v klariskom kláštore, ktorých sa dopustil pre dlhy z hazardných hier z roku 1772.

Návštevníci sa dozvedia aj zaujímavosti o zaistení nelegálnej herne v Piešťanoch v roku 1924 i o hraní hazardnej hry Monte Carlo v Hlohovci v roku 1925. "Na výstave nebudú chýbať ani informácie o vynálezcovi Rubikovej kocky, ktorého otec pochádzal z Piešťan, zaujímavosti o hračke mončiči, slávnych céčkach a ďalších retro hračkách, ktoré sa opäť vracajú na scénu," skonštatovala Ragačová. Ako pripomenula, výstava venovaná hrám a hračkám potrvá v priestoroch archívu do 31. októbra 2024.