Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Stavbu náhradnej ubytovňe v Liptovskom Hrádku zdržujú námietky susedov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Stavba mešká už tri mesiace a 48 ľudí zo zdemolovanej ubytovne nemá kde bývať. Mesto sľúbilo ubytovanie iba tým z nich, ktorí splatia staré dlhy.

Liptovský Hrádok 16. októbra (TASR) – Liptovskohrádockej samospráve sa zatiaľ nepodarilo vybudovať náhradné sociálne bývanie pre rómske rodiny z ubytovne, ktorú v januári zničil požiar po neodbornej manipulácii dvoch obyvateľov s plynovou fľašou a následnom výbuchu. Proti situovaniu nízkoštandardného bytového domu na pôvodnom mieste namieta v tesnom susedstve sídliaci drevospracujúci podnik.

„Keby neboli námietky proti všetkým našim postupom v rámci stavebného konania, dnes by tieto byty už boli určite realitou. Samozrejme, stavebný úrad sa musí námietkami zapodievať a postupovať ich orgánom oprávneným v zákonom stanovenej lehote rozhodnúť. No a to stojí drahocenný čas, konkrétne v našom prípade už viac ako tri mesiace,“ skonštatoval pre TASR primátor Branislav Tréger.

Dlžníci začali platiť

Vedenie radnice sa podľa neho hneď na začiatku so záujemcami o náhradné bývanie dohodlo, že ho poskytne iba tým, ktorí si uhradia staré podlžnosti voči mestu. „Po počiatočných problémoch došlo k radikálnej zmene. Tri rodiny si už dlhy splatili, ďalšie tri plnia dohodnutý splátkový kalendár. Chceme len, aby boli zodpovední sami za seba,“ pokračoval primátor.

Niektorí z celkovo 48 bývalých obyvateľov zničenej ubytovne bývajú v poskytnutých provizórnych prístreškoch, ďalší zostávajú u svojich blízkych. „Po zmene územného rozhodnutia nás zaskočila námietka v súvislosti s nadmernou hlučnosťou susediacej fabriky. Hluková štúdia to vyvrátila, no nasledovalo odvolanie na krajskej a ďalšie na celoštátnej úrovni. Nezostáva nám nič iné, iba čakať,“ vysvetlil Tréger.

„Samozrejme, nie je naším výmyslom a nedokážeme ovplyvniť, že dotknuté štátne inštitúcie majú na vyjadrenie 30-dňovú lehotu. Keby sme mali v rukách definitívne kladné stanovisko, bez akéhokoľvek otáľania by sme pokračovali ďalej, aby bol stavebne nie príliš náročný objekt čo najskôr hotový,“ dodal primátor Liptovského Hrádku.