Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Stavebný úrad v Prešove vydal povolenie na oplotenie mestskej haly

Mestská hala v Prešove, archívne foto Foto: TASR

Súčasťou výstavby mala byť aj škola šmyku.

Prešov 8. októbra (TASR) - Výstavba oplotenia areálu mestskej športovej haly vrátane parkoviska na ulici Jána Pavla II. v Prešove dostala zelenú. Stavebné povolenie na oplotenie pozemku haly a priľahlých spevnených plôch vydal príslušný stavebný úrad, teda mesto Prešov, čo bolo účastníkom konania oznámené verejnou vyhláškou. O výstavbu požiadal Tatran Prešov, spol. s r. o., ktorá má športovú halu v prenájme od mesta na 25 rokov.

Riaditeľ Sekcie stavebného úradu a urbanistiky Mestského úradu v Prešove Marián Harčarík dnes pre TASR uviedol, že oznam o povolení bol zverejnený na úradnej tabuli. Zdôraznil, že ak sa v zákonom stanovenej lehote nikto neodvolá, platnosť by malo nadobudnúť koncom októbra.

"Toto oplotenie má dĺžku zhruba 800 metrov a výšku dva metre, pričom sú tam aj brány pre vstup peších, dopravnú obsluhu a návštevníkov kultúrno-spoločenských podujatí," povedal Harčarík. Dodal, že má ísť o vzdušnejšie oplotenie, aby celkový pohľad na mestskú halu nebol narušený.

Vysvetlil, že zabezpečený vstup do areálu sa bude nachádzať za mostom cez rieku Torysa, ďalšie oproti benzínovému čerpadlu, zo Športovej ulice a pri trafostanici. Medzi halou Prešovskej univerzity a mestskou halou bude vytvorený voľný koridor pre tých, ktorí sa budú chcieť dostať na cyklistický chodník.

Z hľadiska dopravy má byť zachovaný obojstranný prejazd Športovou ulicou. Rovnako bude v jednej časti vytvorené záchytné parkovisko pre nákladné vozidlá a mali by tu pribudnúť aj sociálne zariadenia.

"Povinnosťou stavebníka je zabezpečiť voľný a bezplatný vstup za účelom zaparkovania osobných áut pre verejnosť, na športovo-relaxačnú činnosť či podobné aktivity," konštatoval Harčarík.

Školu šmyku občania odmietli

V pôvodne predloženej dokumentácii k stavebnému konaniu sa v projekte nachádzali aj prvky, ktoré mali byť súčasťou takzvanej školy šmyku. Tú však mnohí občania tejto časti mesta odmietli na verejnom zhromaždení začiatkom roka.

Priamo na verejnom prerokovaní v auguste tohto roka jedna z obyvateliek tejto časti mesta uviedla, že výstavba oplotenia je zastieracím manévrom na to, aby potom v areáli umiestnili školu šmyku, ktorú obyvatelia nechcú.

"Keďže táto skutočnosť s povolením oplotenia nesúvisela, boli tieto prvky z návrhu projektu odstránené," povedal riaditeľ sekcie.

Výstavbu oplotenia žiadateľ zdôvodnil niekoľkými bodmi. V prvom rade má ísť o ochranu haly, kde finišujú rekonštrukčné práce. Okrem toho by sa zamedzil prístup vozidlám, ktoré nekontrolovane šmykom jazdia po parkovisku. Rovnako by sa tak malo zamedziť vstupu skupinám ľudí, ktorí sa tu zhromažďujú a porušujú verejný poriadok.