Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Košariskách budú oslavy 140. výročia nrodenia Štefánika

Na archívnej snímke z 9. júla 2011 je pohľad na centrum obce Košariská (okres Myjava). Obec je známa najmä vďaka slávnemu rodákovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V pondelok sa o 17:00 v Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom uskutoční premietanie dokumentu Dušan Samuel Jurkovič – Mohyla generála Štefánika na Bradle.

Košariská 16. júla (TASR) – V pondelok a utorok sa v obci Košariská a v okolitých mestách a obciach uskutočnia oslavy 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa budú konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informovala o tom webová stránka mesta Myjava.

V pondelok sa o 17:00 v Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom uskutoční premietanie dokumentu Dušan Samuel Jurkovič – Mohyla generála Štefánika na Bradle. Zároveň bude otvorená výstava s názvom Milan Rastislav Štefánika a tí, čo ho nasledovali.

Hlavným dňom osláv bude utorok a pripravený program sa začne o 9:00 kladením vencov k pamätníku v obci Priepasné. O 10:00 sa začnú slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole v Košariskách. Na 11:30 je naplánovaný slávnostný akt kladenia vencov pri Štefánikovom rodnom dome, ktorého súčasťou budú prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR, príhovory hostí a oceňovanie veteránov.

Popoludní o 14:00 bude v evanjelickom chráme Božom otvorená výstava nazvaná Reflexie domoviny a o 15:30 h sa tam začne program Veriť, milovať, pracovať. Pôjde o literárno-hudobnú kompozíciu k 140. výročiu Štefánikovho narodenia, v ktorej sa predstavia Božidara Turzonovová a Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom.