Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Štefánikovo Caproni bude visieť v letiskovej kaviarni v Bratislave

Replika lietadla Caproni Ca33 je netradičnou poctou generálovi Štefánikovi a spomienkou na začiatok vývoja letectva. Foto: TASR/Pavel Neubauer

S myšlienkou premiestniť Caproni do Bratislavy prišiel podľa zástupcu riaditeľa VHM Miroslava Mihálika ešte prezident Rudolf Schuster, kedy na letisku mala vyrásť samostatná múzejná hala.

Piešťany 17. mája (TASR) – Tohtoročná Noc múzeí bude vo Vojenskom historickom múzeu (VHM) na piešťanskom letisku na nejaký čas poslednou príležitosťou, kedy si budú môcť návštevníci pozrieť jedno z jeho lákadiel – repliku lietadla, na ktorom zahynul v roku 1919 Milan Rastislav Štefánik.

Caproni sa už niekoľko týždňov presťahuje na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde bude súčasťou kaviarne s rovnakým názvom. Na Noc múzeí bude síce ešte v expozícii, ale už demontované. Krídla a menšie časti prevezú čoskoro, na trup ešte nie je potrebné povolenie.

"Na demontáži a následnej montáži v mieste určenia sa podieľajú štyria ľudia," povedal dnes pre TASR zástupca riaditeľa VHM Miroslav Mihálik. V súčasnosti dokončujú konzervačné práce. Lietadlo by malo v Bratislave visieť v kaviarni na oceľových lanách pod stropom. Vedenie letiska podpísalo s rezortom obrany zmluvu o výpožičke na tri roky, ale tá plynie už od roku 2010 a tak by Caproni mal zdobiť terminál ešte rok a pol.

"Z múzejného hľadiska to nepovažujem za prínos," uviedol Mihálik. VHM nie je nadšené odchodom svojho dôležitého exponátu, skôr by podľa Mihálikovho vyjadrenia privítalo investíciu, ktorá by piešťanské múzeum umožnila zmodernizovať na požiadavky doby a vybudovať reprezentatívnejšie priestory, ako má v súčasnosti. Tým by bolo konkurencieschopné a prilákalo viac návštevníkov. S myšlienkou premiestniť Caproni do Bratislavy prišiel podľa Mihálika svojho času ešte prezident Rudolf Schuster, kedy na letisku mala vyrásť samostatná múzejná hala. "Zámer sa neuskutočnil, zostalo z neho nakoniec toto," dodal Mihálik.

Repliku dvojplošníka Caproni Ca 33 vyrobili z dreva a plátna v  Leteckých opravovniach Trenčín v roku 1994
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Repliku dvojplošníka Caproni Ca 33 vyrobili z dreva a plátna v  Leteckých opravovniach Trenčín v roku 1994, má dĺžku 11 metrov, rozpätie krídel 23 metrov a váži dva a pol tony. Jeho hodnota je vyčíslená na 900.000 eur.

VHM, Múzejné oddelenie Piešťany začali budovať v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základni. V roku 2004 bola pre verejnosť sprístupnená stála expozícia Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992 na ploche väčšej ako 41.000 m2. Pre verejnosť je v interiéri i exteriéri sprístupnených viac ako 400 trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku československej armády od konca 2. svetovej vojny až po rok 1992. V depozitároch je uložených 18.500 predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty.