Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Stratégia vzdelávania v Trenčianskom kraji má zlepšiť výučbu

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou stratégie je päťročný akčný plán, ktorý obsahuje deväť strategických cieľov, ktoré chcú každoročne vyhodnocovať.

Trenčín 29. septembra (TASR) – Zlepšenie ponuky študijných a učebných odborov, kvalitu vzdelávania a zvýšenie uplatnenia absolventov stredných škôl na trhu práce je hlavným cieľom Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Stratégiu schválili poslanci na pondelkovom (27. 9.) zasadnutí krajského parlamentu.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je podstatou novej stratégie určenie podielu študentov, ktorí budú študovať na gymnáziách a na ostatných stredných školách.

„Dvadsať percent študentov bude študovať na gymnáziách a 80 percent na ostatných stredných školách. Chceme, aby firmy v regióne, ktoré sú zapojené do systému duálneho vzdelávania, mali dostatok žiakov,“ priblížil Baška.

Ako dodal, úlohou novej stratégie je zvýšiť kvalitu štúdia na krajských stredných školách. Kraj má záujem, aby sa kvalita vzdelávania zlepšila nielen na školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ale i na cirkevných a súkromných stredných školách. Cieľom TSK je vybudovať niekoľko stredoškolských kampusov.

„Jeden špeciálny kampus bude v Púchove, mal by byť výsledkom spolupráce Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka a našou spojenou školou, ktorej súčasťou je aj bývalá Stredná odborná škola sklárska z Lednických Rovní,“ zdôraznil predseda TSK s tým, že najväčší už fungujúci stredoškolský kampus je momentálne v Trenčíne, vytvárať chcú ďalšie.

Súčasťou stratégie je päťročný akčný plán, ktorý obsahuje deväť strategických cieľov, ktoré chcú každoročne vyhodnocovať. „Možno ešte dôjde k reorganizácii niektorých stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Závisieť to bude od demografickej krivky a od toho, koľko žiakov sa bude hlásiť na stredné školy v Trenčianskom kraji a koľko pôjde do iných krajov. Bol by som rád, ak by si aj ostatné kraje zoptimalizovali školy s ohľadom na požiadavky trhu práce,“ pripomenul Baška.