Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výmena strechy vo Vyšných Hágoch bude stáť 140-tisíc eur

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Foto: TASR

Marcový silný vietor spôsobil, že strecha na budove Národného ústavu pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie úplne odletela aj s dreveným krovom.

Vyšné Hágy 11. apríla (TASR) – Nová strecha na jednej z budov Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, ktorú pred mesiacom zničila víchrica, bude stáť približne 140.000 eur. TASR to potvrdil riaditeľ ústavu Jozef Poráč s tým, že čiastka bude hradená z poistky, keďže budova bola poistená.

"Momentálne rekonštruujeme túto strechu, máme hotový drevený krov a drevenú výplň, žiaľ, práce zastavilo počasie, pretože na položenie hydroizolácie a murovacie práce potrebujeme minimálne plus päť stupňov a momentálne ich nemáme," priblížil aktuálny stav Poráč. Strecha je veľká približne 800 metrov štvorcových a s prácami na jej oprave začali robotníci do desiatich dní po víchrici.

Rodiny, ktoré bývali v tamojších bytoch, evakuovali do náhradných priestorov, niektorí obyvatelia však ostali bývať v poškodenej budove. "Statika objektu nie je narušená, takže sa tam dá bývať, pokiaľ im netečie na hlavu. Strecha je čiastočne urobená, je zafóliovaná, je tam drevený krov, takže už to nie je kritické," dodal Poráč.

Silný vietor, ktorý oblasť Vysokých Tatier zasiahol v polovici marca, spôsobil, že strecha na spomínanej budove úplne odletela aj s dreveným krovom. "Zrejme tam vznikol nejaký podtlak, pretože to nebolo klasické zrolovanie plechu, tá strecha odletela z objektu celá. Je veľké šťastie, že pri takom veľkom rozsahu škody a pritom, kde tá strecha dopadla, sa nikomu nič nestalo," konštatoval riaditeľ ústavu. Strecha však poškodila sedem áut stojacich v bezprostrednej blízkosti budovy.

Väčšie škody však napáchala víchrica v roku 2004, kedy bol rozsah škôd oveľa väčší, spadlo viac stromov a vietor poškodil asi tretinu striech na hlavnom objekte. "Strechy, ktoré sme rekonštruovali po víchrici v roku 2004, teraz marcová víchrica nenarušila. Takže sme zase zvolili osvedčenú technológiu aj na streche, ktorá sa teraz opravuje," dodal Poráč.