Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Stredisko Plejsy je prvé na Slovensku s komplexným zasnežovaním

Na snímke sa lyžiari vyvážajú na dvojsedačkovej lanovke a vleku na najvyšší bod zjazdovky v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch 12. marca 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za posledné roky sa klientela v Krompachoch veľmi zmenila. V minulosti sem chodilo veľa Poliakov a Maďarov, dnes je lyžovačka na Slovensku pre nich drahšia.

Krompachy 12. marca (TASR) – Lyžiarske stredisko v Krompachoch bolo v minulosti prvé na Slovensku, ktoré komplexne zasnežovalo všetky svahy. Aj dnes si sem ľudia nájdu cestu, hoci lyžiarov v posledných rokoch ubudlo. "Lyžiarske stredisko je najväčšie na východnom Slovensku, samozrejme, po Vysokých Tatrách, nachádza sa tu osem lyžiarskych vlekov plus jedna dvojsedačková lanovka," priblížil TASR vedúci strediska Krompachy – Plejsy Štefan Želasko.

Celková prepravná kapacita strediska je 6800 osôb za hodinu, v priemere tu lyžuje 130 dní. Dĺžka zasnežovaných tratí je 5,5 kilometra na viacerých svahoch, pričom údolná stanica sa nachádza vo výške niečo viac ako 600 metrov a prevýšenie strediska je cca 300 metrov. "V minulosti bolo naše stredisko prvé, ktoré bolo komplet zasnežované, v tomto období boli veľké problémy so snehom v Európe, takže práve u nás sa konali preteky európskeho pohára a robili sme tieto podujatia za iné krajiny ako napr. Nemecko a Poľsko. To bolo v 90. rokoch minulého storočia," upozornil Želasko, ktorý v stredisku pracuje už 30 rokov. Celkovo sa tu nachádza 9,3 kilometra upravovaných tratí, momentálne však všetky v prevádzke nie sú, keďže nie je dostatok ľudí.

Na snímke rodinka lyžiarov sa chystá spustiť po zjazdovke v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch 12. marca 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Stredisko by potrebovalo väčšie investície


Stredisko v podobe v akej je dnes, funguje od roku 1994. "Našou výhodou oproti vyššie položeným strediskám je práve to, že u nás menej fúka, takže nemáme problém s prevádzkou lanovky a vlekov. Zároveň tu nemáme tak často inverziu, čo nám niekedy umožňuje zasnežovať už v jesenných mesiacoch," dodal Želasko. Ďalšou výhodou podľa neho je, že na svahoch v Krompachoch je menej lyžiarov, a tak aj menej úrazov. Okrem toho sa v blízkosti areálu nachádza hotel, takže lyžiari sa z ubytovacieho zariadenia môžu presunúť rovno na svah.

Aj stredisko Plejsy by však potrebovalo väčšie investície, na ktoré však momentálne nemá financie. Jeho riaditeľka Mária Ház pre TASR uviedla, že obmenu si žiada hlavne dvojsedačková lanovka, ktorá je stará a pomalá. "V minulosti sme sa na financovanie tohto projektu uchádzali o eurofondy, žiaľ, neboli sme úspešní. Nevylučujem, že sa o to budeme pokúšať znova, investície by pomohli stredisku aj celému regiónu," pokračovala Ház.

Za posledné roky sa klientela v Krompachoch veľmi zmenila. V minulosti sem chodilo veľa Poliakov a Maďarov, dnes je lyžovačka na Slovensku pre nich drahšia. "Teraz najviac žijeme zo slovenských turistov, väčšina klientov chodí z Prešova, Košíc, to sú mestá, ktoré sú k nám dosť blízko," konkretizoval Želasko. Aj priemerný počet návštevníkov sa tu veľmi zmenil. Kým v minulosti prišlo počas zimnej sezóny 80.000 až 120.000 lyžiarov, dnes je to do 50.000. "Hlavnými dôvodmi podľa mňa sú tie, že lyžiarskych stredísk na Slovensku hodne pribudlo, okrem toho za to môže kríza a v neposlednom rade aj prechod na euro," uzavrela Ház.