Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Stredné školy v Nitrianskom kraji už poskytujú ubytovanie utečencom

Na snímke utečenci v utečeneckom centre 2. apríla 2022 vo Varšave, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V pondelok (4. 4.) priviezol autobus prvých utečencov aj na Strednú odbornú školu veterinárnu v Nitre

Nitra 5. apríla (TASR) – Niektoré stredné školy v Nitrianskom kraji už začali poskytovať ubytovanie utečencom z Ukrajiny. Ďalšie by sa mali pridať v najbližších dňoch.

Podľa slov riaditeľky Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Heleny Psotovej je už v priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Topoľčanoch ubytovaných 58 matiek s deťmi, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine. "Boli im už ponúknuté aj viaceré pracovné miesta," uviedla Psotová.

V pondelok (4. 4.) priviezol autobus prvých utečencov aj na Strednú odbornú školu veterinárnu v Nitre. "V telocvični tejto školy našlo dočasné núdzové útočisko 11 detí a 14 dospelých matiek a starých matiek a traja muži. Vďaka spolupráci s okresným úradom v Nitre, Úradom NSK a s vedením školy ich čaká maximum pomoci, akú je v tejto chvíli možné poskytnúť týmto zúfalým a smutným ľuďom," informoval Centrum Maltézskej pomoci Slovensko.

Podľa Úradu NSK je pre utečencov pripravené ubytovanie aj na strednej drevárskej škole v Topoľčanoch a na stavebnej škole v Nových Zámkoch. "Na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre utečencov sme vyčlenili 30.000 eur a pre päť ďalších organizácií, ktoré zabezpečujú núdzové ubytovanie, ďalších 150.000 eur," povedala Psotová. Ako pripomenula, NSK chce požiadať štát o refundáciu skutočne vynaložených nákladov na pomoc utečencom.