Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši čaká rozsiahla obnova

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Nová bude zdravotechnika, elektroinštalácia, vykurovanie či vybavenie plynovej kotolne a súčasťou projektu je aj debarierizácia priestorov.

Liptovský Mikuláš 22. novembra (TASR) – Rozsiahla obnova Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši si vyžiada takmer štyri milióny eur a zhotoviteľ by ju mal ukončiť do dvanástich mesiacov. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Doplnila, že ŽSK, ktorý je zriaďovateľom strednej školy, odovzdal stavbu zhotoviteľovi vo štvrtok. "V rámci projektu sa kompletne opraví a zmodernizuje vstupná časť, hlavná školská budova aj spojovacia časť, ktorá tvorí komunikačné prepojenie medzi hlavnou školskou budovou a telocvičňou," uviedla Remencová.

"Budova školy, v ktorej sa vzdelávajú naši zdravotníci, má už viac ako 30 rokov. Za ten čas neprešla výraznou rekonštrukciou, len drobnými opravami. Teraz ju čaká hĺbková obnova, zmodernizujú sa všetky časti interiéru, ale aj exteriéru," povedala riaditeľka odboru školstva Úradu ŽSK Janka Školová s tým, že výsledkom prác má byť zlepšenie energetickej hospodárnosti školy.

Nová bude zdravotechnika, elektroinštalácia, vykurovanie či vybavenie plynovej kotolne a súčasťou projektu je aj debarierizácia priestorov. "Pri rekonštrukciách budov dbáme na odstraňovanie bariér a zlepšenie prístupu, či je to v školách, kultúrnych alebo sociálnych zariadeniach. V rámci rekonštrukcie preto dôjde k vytvoreniu nových rámp pre imobilných pri hlavnom vstupe aj pri vstupe do telocvične," uviedol podpredseda ŽSK Peter Weber.

Bezbariérový prístup na všetky podlažia školy umožní podľa Remencovej nový výťah v átriu budovy. "Atraktívna bude zmena dispozičného riešenia vnútorného átria. Celé sa zastreší, čím sa z neho stane interiérový priestor. Zväčšia a otvoria sa tak vnútorné plochy na prvom nadzemnom podlaží a stanú sa interaktívnou súčasťou školy," dodala Remencová.

"Rozsiahlu rekonštrukciu nie je možné vykonať za plnej prevádzky školy. Vyučovanie zdravotníkov je tak dočasne v prenajatých priestoroch na Komenského ulici v Liptovskom Mikuláši," uzavrela hovorkyňa ŽSK.