Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Stredoškoláci v Prešove vyrobia pre žiakov základných škôl vynálezy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Mladí vedátori zo súkromnej ZŠ v Prešove prišli s nápadom stojana na knihy, ktorý umožní a uľahčí čítanie za každých okolností.

Prešov 8. marca (TASR) - Študenti stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja (PSK) z Popradu, Prešova a Humenného vyrobia v rámci ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu MyMachine Slovakia vynálezy, ktoré navrhli žiaci základných škôl (ZŠ). Ako TASR informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, za myšlienkou prepájania základného, stredného a univerzitného vzdelávania a zároveň rozvoja tvorivosti detí a mládeže stojí Karpatská nadácia, ktorá každoročne pripravuje spomenutý program.

Lietajúci autobus vyrobia pre deti zo ZŠ v Krompachoch mladí technici zo Strednej priemyselnej školy (SPŠ) techniky a dizajnu v Poprade. Ich dopravný prostriedok sa bude vznášať vďaka héliovému balónu a poháňať ho budú malé bočné vrtule.

"Výrobcovia zo Strednej odbornej školy technickej v Humennom vytvoria maketu budúceho zábavného stroja s menom Kolomko. Navrhli ho žiaci z humenskej ZŠ Dargovských hrdinov s tým, že bude na povel hýbať rukami, presúvať veci po triede, svietiť a ohlasovať v škole prestávku," uviedla Jeleňová.

Základná škola (ZŠ) Kúpeľná v Prešove bude mať Bazénový dom. Konkrétne pôjde o sústavu vodných hier a toboganov, ktorú pre nich skonštruujú technici zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove. Vyhotovia ho na základe konceptu, ktorý pripravili vysokoškoláci zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

Mladí vedátori zo súkromnej ZŠ v Prešove prišli s nápadom stojana na knihy, ktorý umožní a uľahčí čítanie za každých okolností. "Stojan sám pretočí v knihe ďalší list a čitateľa tak výrazne odbremení. Výrobné práce prototypu majú vo svojich rukách študenti zo SPŠ elektrotechnickej v Prešove," priblížila Jeleňová.

V aktuálnom ročníku sa pripravujú prototypy pre základné školy v mestách Humenné, Krompachy, Prešov, Košice, Revúca, Župkov, Badín, Nižná a Lozorno. Okrem štyroch zmienených vynálezov v réžii stredných škôl PSK ide aj o automat pre mačacie granule, terapeutické záchranárske kreslo pre psa, robota Futbalistu, hodinový polievač, škrečkohojdačku a futbalovú hru, kde budú hráčmi zajace.

V súčasnosti prebiehajú podľa Jeleňovej stretnutia jednotlivých tvoriacich tímov s cieľom jednotlivé návrhy ešte vylepšiť. Hotové vynálezy by sa svojej oficiálnej verejnej premiéry mohli dočkať o niekoľko týždňov počas záverečného podujatia MyMachine Expo.