Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Stredoslovenské múzeum ponúkne kolekcie nula eurových bankoviek

Na archívnej snímke Thurzov dom kde sídli Stredoslovenské múzeum. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na tento účel pripravujú sto kusov predajných kolekcií. Presný zoznam dostupných čísiel bankoviek zverejnia na webe SSM.

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spustí predaj jedinečných kolekcií svojich nula eurových bankoviek. V špeciálnom balíčku budú tri, každá reprezentuje jeden z historických objektov múzea. Záujemcovia v ňom nájdu aj odbornú publikáciu o prvej československej menovej reforme, dva kusy zlatej vstupenky do múzea a reprezentatívnu obálku. TASR o tom informovala Dana Kurtíková zo SSM. S predajom začnú 16. novembra v Matejovom dome, rezervácie nie sú možné.

Zberatelia nula eurových suvenírových bankoviek si mohli v posledných dvoch rokoch doplniť svoje zbierky o bankovky SSM s vyobrazením Matejovho domu, Tihányiovského kaštieľa, kde sídli prírodovedné oddelenie, a Thurzovho domu.

"V tomto roku sme zavŕšili vydávanie sérií suvenírových bankoviek s motívom našich objektov, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, a vzácnych zbierkových predmetov. Zberatelia sa môžu dostať k niektorým veľmi nízkym poradovým číslam všetkých troch motívov bankoviek a výročným poradovým číslam, ktoré predstavujú roky dôležitých svetových a slovenských udalostí," konštatoval riaditeľ múzea Marcel Pecník.

Na tento účel pripravujú sto kusov predajných kolekcií. Presný zoznam dostupných čísiel bankoviek zverejnia na webe SSM.