Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Stretnutie vlakov na koľaji vo Vrútkach vyšetrujú ako priestupok

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Po zastavení delilo vlaky od zrážky 100 metrov.

Vrútky 5. apríla (TASR) – Polícia kvalifikovala víkendové stretnutie vlakov na jednej koľaji vo Vrútkach (okres Martin) ako priestupok podľa zákona o doprave na dráhach. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzana Šefčíková.

Po zastavení delilo vlaky od zrážky 100 metrov. "V danej veci bude na Oddelení železničnej polície PZ Vrútky v rámci objasňovania rozhodnuté v zmysle zákona. Z dôvodu, aby nedošlo ku zmareniu alebo sťaženiu úkonov, nie je možné sa k veci podrobnejšie vyjadriť," doplnila krajská policajná hovorkyňa.

Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáša Kováča vznikla mimoriadna udalosť pre nepozornosť. Počas prestavovania dieselmotorovej jednotky v stanici Vrútky od osobného vlaku rušňovodič nerešpektoval návesť "posun zakázaný" zriaďovacieho návestidla.

"Rozrezal výhybku a vošiel do vlakovej cesty pre rýchlik vlak R 936 Zvolen – Vrútky. Oba vlaky išli pomaly, zhruba 40 kilometrov za hodinu. Obaja rušňovodiči zareagovali správne a včas aktivovali rýchlobrzdu. Čelo vlaku R 936 a čelo posunujúcej motorovej jednotky boli po zastavení od seba vzdialené zhruba 100 metrov," uviedol.

ZSSK pre incident odobrali rušňovodičovi osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Musí absolvovať mimoriadnu odbornú skúšku na opätovné nadobudnutie odbornej spôsobilosti. "Jeho nadriadený prijme voči danému rušňovodičovi ďalšie opatrenia," ozrejmil Kováč.