Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Stropkove môžu návštevníci spoznávať okolie zaniknutého hradu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Niektoré z aktivít je potrebné si rezervovať vopred.

Stropkov 3. septembra (TASR) - Nadšenci histórie, prírody, ale aj zábavy môžu počas víkendu (4. - 6. 9.) spoznávať okolie zaniknutého Stropkovského hradu. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš si pre nich v spolupráci s partnermi pripravila program. TASR o tom informovala jej výkonná riaditeľka Michaela Zdražilová.

Už v piatok (4. 9.) na nich čaká komentovaná prehliadka stropkovského Parku zvierat, ale aj výtvarné dielničky, v rámci ktorých si urobia vlastný spomienkový predmet. V obci Vladiča môžu absolvovať jazdu na koni, ktoré budú odstavené pri miestnom turistickom informačnom centre.

"Hlavným bodom trojdňového programu sú sobotňajšie (5. 9.) Stropkovské hradné slávnosti (SHS), počas ktorých zažijú návštevníci mesta popravu zbojníka, balónovú bitku či módnu prehliadku historických kostýmov. Okrem toho sa im predstavia šermiari a remeselníci. Pozrieť si budú môcť v živom prenose rozprávku i ohňovú šou. Spolu s mestským historikom sa tiež vyberú po stopách Stropkovského hradu, ktorý najviac pripomína goticko-renesančný kaštieľ," uviedla Zdražilová.

Nedeľa (6. 9.) bude patriť hlavne prírode, avšak prvou zastávkou, ktorú môžu záujemcovia absolvovať, je drevený chrám v obci Potoky, kde je prehliadka prichystaná v troch termínoch.

"Popoludní sa opäť presunieme do obce Vladiča, v ktorej môžu zrelaxovať prechádzkou do Údolia ozvien i k Malým vodopádom. V čase od 13.00 do 17.00 h bude pre nich otvorené aj obecné múzeum," priblížila Zdražilová.

Niektoré z aktivít je potrebné si podľa jej slov rezervovať vopred. Formulár nájdu záujemcovia na webstránke www.hornyzemplin.sk v časti Tipy na tripy – Pri Stropkovskom hrade, kde je zverejnený tiež kompletný prehľad aktivít i jednotlivé termíny ich začiatku.

Partnermi podujatia sú mesto Stropkov, Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, občianske združenie Sparta, obec Vladiča a spoločnosť Tajomné Karpaty.