Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Rozsudok v prešovskej kauze úplatkov padne 10. januára

Na snímke obžalovaní v pojednávacej miestnosti a v prvej lavici vpravo obžalovaný Andrej S. na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 5. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hlavný obžalovaný Andrej S. vo svojom poslednom slove označil obžalobu za účelovo vyskladaný príbeh a cíti sa nevinný.

Banská Bystrica 5. januára (TASR) – Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, odročil proces s bývalým hokejistom a niekdajším viceprimátorom Prešova Reném P. a ďalšími obžalovanými v korupčných kauzách na pondelok (10. 1.). Naplánované je vyhlásenie rozsudku.

Stredajšie hlavné pojednávanie pokračovalo záverečnými rečami a posledným slovom obžalovaných. Hlavný obžalovaný Andrej S. vo svojom poslednom slove označil obžalobu za účelovo vyskladaný príbeh a cíti sa nevinný. René P. sa na pojednávaní nezúčastnil.

Exviceprimátora Prešova sa obžaloba dotýka len v jednom skutku. Obžalovaný je z prijímania úplatku za intervenciu pri rekonštrukcii Základnej školy Májové námestie v Prešove. V celej kauze malo ísť o viaceré prípady získavania státisícových zákaziek stavebnej firmy, v ktorej mali figurovať obžalovaní. Podľa obžaloby mali fungovať ako organizovaná skupina.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v roku 2020 obžalobu pôvodne na 12 osôb obvinených z poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev, machinácie pri verejnom obstarávaní a korupčných deliktov. Minimálne u štyroch hrozí trest päť až 12 rokov nepodmienečne, ostatným podmienečné tresty, vrátane Reného P.