Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Profesorovi G. Blöschlovi bol udelený titul doctor honoris causa

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Za svoje významné úspechy v hydrológii získal mnoho významných ocenení. Publikoval viac ako 500 vedeckých článkov v oblasti hydrológie a vodného hospodárstva v renomovaných medzinárodných časopisoch.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave udelila čestný titul doctor honoris causa Günterovi Blöschlovi, jednému z najvýznamnejších svetových vedcov v oblasti inžinierskej hydrológie a vodného hospodárstva. Ocenila jeho dlhoročnú spoluprácu vo výskume, pri riešení projektov, publikovaní, školení a vzdelávaní magisterských, doktorandských a postdoktorandských študentov vodohospodárskeho inžinierstva na Stavebnej fakulte. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

"Čestný titul doctor honoris causa sa udeľuje prof. Blöschlovi ako uznanie za jeho priekopnícky prínos k hydrologickej predikcii, vrátane pokroku v odhade povodní, prepojením vzorov a procesov v povodiach s veľkým regionálnym rozsahom a ako uznanie prínosov v dlhodobej spolupráci s STU vo výskume a vzdelávaní," uviedol prorektor STU pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Alojz Kopáčik.

Blöschl je profesorom na Technickej univerzite vo Viedni. Za svoje významné úspechy v hydrológii získal mnoho významných ocenení. Publikoval viac ako 500 vedeckých článkov v oblasti hydrológie a vodného hospodárstva v renomovaných medzinárodných časopisoch.

"Spolupráca Katedry vodného hospodárstva krajiny Stavebnej fakulty STU v Bratislave a Inštitútu hydraulického inžinierstva a vodného hospodárstva Technickej univerzity vo Viedni dosiahla za profesora Blöschla rozkvet," priblížil hovorca STU. Oba výskumné tímy pracovali na niekoľkých spoločných projektoch o prívalových povodniach, analýze frekvencie európskych povodní, o povodňovom režime v Rakúsku, dešifrovaní zmeny povodní riek či predpovedí povodní na Dunaji. Účasť zamestnancov a študentov STU na spoločných výskumných činnostiach významne prispela k zlepšeniu kvality výskumu v oblasti regionálnej a inžinierskej hydrológie na STU a posilnila medzinárodnú pozíciu univerzity.