Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Študenti a dobrovoľníci vyčistili počas Gruntovačky sedem lokalít

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vrhli sme sa na miesta za obcou, kde dochádza k nelegálnemu vyhadzovaniu odpadu. Na pár štvorcových metroch sme vyzbierali 30 veľkých vriec, zhodnotil Jaroslav Hric z OOCR Gemer.

Banská Bystrica 23. septembra (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa v uplynulých dňoch uskutočnila krajská Gruntovačka, ktorou sa kraj už tradične pripojil k celosvetovej iniciatíve World Clean Up Day. Už po siedmy raz dobrovoľníci vyčistili od odpadkov sedem lokalít, ktoré vytypovali oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR). TASR o tom informovala Zuzana Jóbová, marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

V Banskej Bystrici dobrovoľníci a študenti z evanjelického gymnázia „gruntovali“ chodník na Urpín, Vartovku, kde je hvezdáreň, a kalváriu spolu s okolím malej železničnej stanice. Ruku k dielu priložili aj ľudia z Úradu BBSK.

Na Horehroní ďalší dobrovoľníci spolu so žiakmi Gymnázia Jána Chalupku v Brezne upratali turistickú trasu Laznou dolinou, ktorá vedie popri novej atrakcii - vyhliadkovej veži až k Dedečkovej chate.

Jedna z lokalít, ktorú dobrovoľníci tiež čistili, sa nachádza v obci Rákoš v okrese Revúca. Je tam jeden z 12 kostolov, ktoré sú vďaka jedinečným stredovekým freskám nominované na značku Európske dedičstvo.

„Rákoš sa výrazne aktivizuje v rozvoji turizmu. Ten však záleží aj od toho, či návštevníkov očarí nielen turistická ponuka, ale aj okolie a prostredie v obciach. Vrhli sme sa na miesta za obcou, kde dochádza k nelegálnemu vyhadzovaniu odpadu. Na pár štvorcových metroch sme vyzbierali 30 veľkých vriec,“ zhodnotil Jaroslav Hric z OOCR Gemer.

Krajská Gruntovačka v BBSK je projekt, ktorý odštartoval na jeseň v roku 2018. Realizuje sa dvakrát do roka, na jar pri príležitosti Dňa Zeme a na jeseň pri príležitosti svetového tzv. čistiaceho dňa. Jej cieľom je okrem upratania vybraných, väčšinou turistických lokalít aj šírenie povedomia o potrebe zodpovedného prístupu k životnému prostrediu.