Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Študenti budú v Nitrianskej galérii hľadať význam slova čierťaž

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Podľa kurátora výstavy Martina Kratochvíla sa v slovenskom jazyku používalo slovo čierťaž vo význame hranica či obrys, ale vyjadrovalo aj zlo.

Nitra 20. apríla (TASR) – Nitrianska galéria pripravuje výstavu prác študentov katedry výtvarnej výchovy Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Jej hlavnou témou bude slovenské slovo čierťaž a hľadanie jeho významových rovín.

Podľa kurátora výstavy Martina Kratochvíla sa v slovenskom jazyku používalo slovo čierťaž vo význame hranica či obrys, ale vyjadrovalo aj zlo. „V koncepcii výstavného projektu sa slovo čierťaž významovo viaže k aktuálnej spoločenskej nálade, ktorá je charakterizovaná aj slovami ako hranica, dištanc, odstup, vymedzenie ale aj ochrana, separácia či karanténa. Tiež by sme mohli poukázať na paralelu doby temna a morových epidémií,“ vysvetlil Kratochvíl.

Výstava s názvom Čierťaž tak bude podľa neho reflexiou významových rovín tohto slova. „Aktuálna spoločenská podoba týchto pojmov bude predmetom skúmania výtvarnej tvorby študentov UKF v Nitre. Termín otvorenia výstavy v Bunkri Nitrianskej galérie závisí od epidemickej situácie,“ uviedli organizátori.