Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Študenti fakulty zdravotníckych odborov budú simulovať CT vyšetrenia

Na snímke vľavo odborný asistent katedry MTO z PU Marek Chmelík a vpravo zástupca Siemens Healthineers Slovensko Ľuboslav Jochman. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vytvára podmienky podobné realite a zároveň eliminuje nežiaduce účinky ionizujúceho žiarenie CT prístrojov.

Prešov 8. novembra (TASR) - Študenti odboru rádiologická technika Katedry medicínsko-technických odborov na Fakulte zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) sa budú ako prví na Slovensku učiť vyšetrovať pacientov na simulátore CT prístroja s virtuálnou realitou. Vytvára podmienky podobné realite a zároveň eliminuje nežiaduce účinky ionizujúceho žiarenie CT prístrojov. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

"Virtuálna realita (VR) a zmiešaná realita (AR) sú dva simulačné modely, ktoré momentálne posúvajú medicínske vzdelávanie. Sme veľmi radi, že možnosti týchto nástrojov môžeme testovať. Simulátorom CT prístroja vieme simulovať vyšetrovanie pacientov podobné reálnej praxi v nemocniciach," uviedol Marek Chmelík z Katedry medicínsko-technických odborov FZO, ktorý je zároveň aj spoluautor myšlienky VR simulátora.



Ako ďalej povedal, čiastkové výsledky spolupráce už boli prezentované na medzinárodnej konferencii pre medicínsku výučbu AMEE 2019 vo Viedni a na Slovenskom rádiologickom kongrese v Trnave 2021. Prototyp školiaceho programu na obsluhu CT skenerov s využitím virtuálnej reality umožní budúcim rádiologickým technikom pracovať v bezpečnom prostredí priamo na fakulte.

"Virtuálne prostredie MR aj CT prístroja pokrýva dve miestnosti. Prvá miestnosť s konzolou prístroja a druhá s funkčným VR modelom MR a CT prístroja, majú funkčný stôl, ovládacie prvky a laser. V prípade CT je navyše VR aplikácia pripojená k reálnemu softvéru, ktorý sa nachádza v nemocniciach. Vďaka tomu má študent možnosť vyskúšať si rôzne typy vyšetrení, rovnako ako keby sa nachádzal pri skutočnom prístroji," priblížil Ján Cabadaj, jeden z autorov virtuálnej reality CT simulátora zo súkromnej spoločnosti, ktorá ho fakulte poskytla.

Slávnostné odovzdanie simulátora sa podľa Polačkovej uskutočnilo symbolicky 8. novembra počas Medzinárodného dňa rádiológie (IDOR), ktorý sa každoročne oslavuje na počesť objavenia RTG lúčov profesorom Röntgenom v roku 1895.