Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Študenti sa v Ružomberku budú zaoberať vojenským zdravotníctvom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Podľa hovorkyne sa študenti dozvedia aj o špecifickej starostlivosti o raneného v taktických bojových podmienkach a základoch medzinárodného vojnového a humanitárneho práva.

Ružomberok 15. februára (TASR) – Vojenským zdravotníctvom sa bude v letnom semestri akademického roka 2022/2023 v Ružomberku zaoberať 38 študentov. Výučbu v novom voliteľnom predmete spustil Referát vedy a výskumu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v spolupráci s Fakultou zdravotníctva Katolíckej univerzity (KU). Pre TASR to v stredu potvrdila hovorkyňa ÚVN Petra Dišková s tým, že počas výučby študenti navštívia aj niektoré vojenské útvary.

Obsahom výučby predmetu bude história vojenského zdravotníctva, organizácia vojenského zdravotníctva v Ozbrojených silách SR, tiež činnosť vojenských zdravotníkov v špeciálnych vojenských útvaroch. Podľa hovorkyne sa študenti dozvedia aj o špecifickej starostlivosti o raneného v taktických bojových podmienkach a základoch medzinárodného vojnového a humanitárneho práva.

"Študenti, ktorí tento voliteľný predmet absolvujú, získajú základný prehľad o organizácii vojenského zdravotníctva a špecifikách činnosti vojenských zdravotníkov organizovaných vo funkciách na konkrétnych pracoviskách," podotkla Dišková. Zároveň nadobudnú poznatky o možnostiach vzdelávania vojenských zdravotníkov doma a v zahraničí a ich pôsobení v rámci domáceho i medzinárodného krízového manažmentu.